Svet 29.6.2011 5:30

Razstava Vsi kanibali? pritegnila tudi berlinske obiskovalce

Berlin, 29. junija - V berlinski galeriji "me Collectors Room" je na ogled razstava Vsi kanibali?, ki tematizira kanibalizem v umetnosti. Tako kot v Parizu, kjer je bil razstava v organizaciji fundacije "La maison rouge" na ogled v prvi polovici leta, je tema kanibalizma tudi v Berlinu pritegnila veliko pozornost obiskovalcev.

Razstava združuje 100 del, ki so večinoma del zasebnih zbirk. Koncept postavitve sledi soočenju predmetov iz etnoloških zbirk, fotografij, razglednic z močnim kolonialističnem pečatom, del od Francisca de Goye do sodobne Cindy Sherman in tudi številnih instalacij.

Kot je v gradivu ob razstavi zapisala kustosinja Jeanette Zwingenberger, preplet preteklosti in sedanjosti osvetljuje sečišče med zelo konkretno in metaforično interpretacijo kanibalizma.

Razstava, ki bo na ogled do 21. avgusta, obiskovalcu postavlja provokativno vprašanje, ali nismo morda vsi kanibali. Za izhodišče ponudi misel francoskega antropologa Clauda Levi-Straussa, da je najbolj enostavna identifikacija z drugimi ta, da jih pojemo.

Spremljevalni program obsega predavanja umetnikov, filozofov, zgodovinarjev, zdravnikov in odvetnikov. Poskrbljeno je tudi za otroke, ki se lahko na bralnih uricah s temo kanibalizma seznanijo preko protagonistov številnih pravljic.