Slovenija 30.6.2011 4:00

Začenja se Pranger, letos namenjen slovenski in danski poeziji

Šmarje pri Jelšah, 30. junija - S prvo kritiško razpravo, na kateri bodo Zoran Pevec, David Bandelj in Meta Kušar obravnavali izbrane pesniške zbirke, se bo na Sladki gori v bližini Šmarij pri Jelšah začel uradni del 8. festivala Pranger. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije bo letos obarvano predvsem s slovensko in dansko poezijo.

Na letošnji festival, na katerem bodo tradicionalno predstavili devet slovenskih pesniških zbirk po izboru kritikov, so povabili danska pesnika Mette Moestrup in Pallea Sigsgaarda. Festival bo do 3. julija ponudil srečanja, okrogle mize in branja. Dogajanje bo večinoma potekalo v Rogaški Slatini in na gradu Strmol, literarni večer z gostoma pa v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pripravljajo 30. junija v Ljubljani.

Letošnji izbor pesnikov, ki so ga sooblikovali Kušarjeva, Bandelj in Pevec, zajema pesniške zbirke: Za pol neba Miljane Cunta, Kot dar Primoža Čučnika, Pred začetkom Ivana Dobnika, "Arie antiche" Braneta Senegačnika, Satje Borisa A. Novaka, V roki Anje Golob, Sfingin hlev Iva Svetine, Knjiga teles Aleša Štegra in Mož s petimi podplati Tine Kozin.

Za prevod vseh devetih pesnikov v danščino je poskrbela Silvana Orel Kos. V slovenščino pa je prevedla tudi dela gostujočih danskih poetov. Letos bodo posebno pozornost namenili tudi velikemu danskemu pesniškemu glasu pred dvema letoma preminule Inger Christensen.

V sklopu festivala bodo pripravili tudi konceptualno okroglo mizo s pomenljivim naslovom Poezija in stečaj. Gosta bosta ekonomist Bogomir Kovač ter literarni kritik in urednik Marijan Dović. Pogovor bo moderiral Goran Č. Potočnik.

Pripravili bodo tudi otroški program. Med drugim se bodo posvetili pravljici Ele Peroci Hišica iz kock in pripravili ustvarjalno delavnico. Povezali pa se bodo tudi z družinskim gledališčem Kolenc.