Slovenija 30.6.2011 15:20

Grafike slovenskega povojnega modernizma na ogled na Koroškem

Dravograd, 30. junija - Koroški pokrajinski muzej ob 60. obletnici muzeja in v sklopu praznovanj občinskega praznika Občine Dravograd danes v dvorcu Bukovje v Dravogradu odpira razstavo Sledi slovenske grafične dediščine. Gre za gostujočo razstavo Loškega muzeja iz Škofje Loke, ki predstavlja izbor grafik 15 avtorjev povojnega modernizma.

Grafike so bile prvič na ogled na razstavi leta 2009 v Loškem muzeju, tokrat pa bodo prvič predstavljene izven Škofje Loke. V razstavo so vključeni vsi značilni slovenski grafiki povojnega modernizma, ki so torej ustvarjali po drugi svetovni vojni, je STA povedala kustosinja razstave Barbara Sterle Vurnik.

Izbor je okvirno razdeljen na dva kronološka in pomenska sklopa. Prvi del predstavlja starejšo povojno grafično produkcijo po letu 1945 oziroma klasike slovenske povojne grafike, drugi del pa predstavlja (mlajšo) produkcijo, nastalo med leti 1960 in 1980.

Kot navajajo organizatorji razstave iz Loškega muzeja, skuša ta razstava s svojim historičnim značajem v prvi vrsti omogočiti pogled na delček pretekle slovenske klasične produkcije z današnjega vidika. Delček zato, ker ne gre za celostni, prej bolj fragmentarni vpogled v mozaik zgodovine razvoja slovenske grafike, saj razstava predstavlja izključno grafike, ki jih hrani muzej.

Ker pa obsega tipična dela iz obdobje slovenskega povojnega modernizma, med katerimi je tudi kar nekaj pomembnejših grafičnih listov najvidnejših slovenskih grafikov, skuša postavitev na svoj način oživiti tudi skupen duh takratne živahne grafične produkcije.

Razstavljene grafike podpisujejo Zvest Apolonijo, Berko, Lucijan Bratuš, Boni Čeh, Štefan Galič, Janez Hafner, Boris Jesih, Zmago Jeraj, Tomaž Kržišnik, Lojze Logar, France Mihelič, Maksim Sedej, Gorazd Šefran, Ive Šubic in Edvard Zajec.