Slovenija 30.6.2011 14:47

Slovenski in srbski aforisti podpisali dogovor o sodelovanju

Beograd, 30. junija - Slovenski in srbski aforisti so v sredo v Beogradu podpisali dogovor o dolgoročnem sodelovanju in predstavili knjigo Antologija srbskih aforizmov, ki je nedavno izšla tudi v slovenščini pod okriljem Društva aforistov Slovenije.

Kot je sporočil aforist Aleksandar Čotrić, sta sporazum podpisala predsednik beograjskega aforističnega krožka Aleksandar Baljak in predsednik Društva slovenskih aforistov Franci Čeč, ki je prevedel antologijo v slovenščino. Uvodno besedilo za slovensko različico je prispeval aforist, dramatik in gledališki režiser Žarko Petan.

V antologijo je uvrščenih 36 avtorjev, med njimi so Dušan Radović, Tomislav Marković, Vladimir Bulatović - Vib, Branislav Crnčević, Zoran S. Stanojević in drugi stari mojstri, kot so Rastko Zakić, Vitomir Teofilović in Milovan Vitezović. Izbor po besedah Baljaka dobro predstavlja srbsko aforistiko, ki se zapisuje že več kot dve stoletji.

V zadnjem letu je bila antologija objavljena na Poljskem in v Romuniji, obeta se ji tudi izid v Bolgariji in Avstriji, je v sporočilu za javnost še zapisal Čotrić.