Svet 30.6.2011 19:29

Dvojna nagrada praškega kvadrienala hrvaškim oblikovalcem Numen/For Use

Zagreb, 30. junija - Hrvaška skupina oblikovalcev Numen/For Use, ki sodeluje s številnimi slovenskimi režiserji, med drugimi s Tomažem Pandurjem, je minuli teden na praškem kvadrienalu osvojila dve zlati medalji - za najboljše scensko oblikovanje in najboljšo uporabo gledališke tehnologije. Glavno nagrado so sicer prejeli brazilski oblikovalci.

Numen/For Use so dobili tudi povabilo ameriškega inštituta za tehnologijo gledališča za nastop na konferenci in razstavi v Long Beachu v Kaliforniji marca prihodnje leto, so objavili na spletni strani hrvaškega ministrstva za kulturo.

Hrvaška razstava ScenEGOgraphy: Stage Designer as an Author, je temeljila na dveh filmih, ki sta predstavljala pregled oblikovalskih del Numen/For Use in scenografa Gorana Petercola.

Numen/For Use so Nikola Radeljković, Sven Jonke in Christoph Katzler, ki se ukvarjajo z industrijskim oblikovanjem in so od druge polovice 90. let prejeli številne nagrade za oblikovalske rešitve. Sodelovali so tudi pri ureditvi notranjosti hotela Lone v Rovinju, ki je edini dizajnerski hotel s petimi zvezdicami na Hrvaškem.

Na umetniški sceni so se uveljavili tudi z različnimi instalacijami, kot je instalacija Site Specific, s katero so lani osvojili nagrado na festivalu oblikovanja v Berlinu.

Do sodelovanja s Pandurjem je prišlo leta 2005, potem ko so že sodelovali s hrvaškim gledališkim režiserjem Ivico Bljanom. Za Pandurja so najprej delali ogromno produkcijo Inferna po Dantejevi Božanski komediji v Centru dramatico nacional v Madridu. Nato so imeli še vrsto scenografij za njegove predstave, tako v Španiji kot na Hrvaškem, v Sloveniji in Nemčiji. Sodelovali so tudi z drugimi gledališkimi režiserji.

Kvadrienale je sicer največja svetovna manifestacija za predstavitev scenografije in oblikovanja, ki so namenjeni izvedbenim umetnostim. Prvič so ga organizirali leta 1967, v letošnji konkurenci pa je sodelovalo rekordnih 62 držav.