Slovenija 3.7.2011 0:30

Mahlerjeva Simfonija tisočev za uvod v Festival Ljubljana

Ljubljana, 3. julija - Na prenovljenem Kongresnem trgu se bo zvečer z Mahlerjevo Osmo simfonijo, Simfonijo tisočev, v izvedbi več kot 1100 slovenskih, hrvaških in ruskih glasbenikov, odprl letošnji Festival Ljubljana. Koncerta pod taktirko slovitega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva se bosta udeležila tudi slovenski in hrvaški predsednik, Danilo Türk in Ivo Josipović.

Na koncertu simbolnega pomena ob 20-letnici samostojnosti Slovenije in Hrvaške ter 310-letnici ustanovitve Academie Philharmonicorum bo nastopilo 21 slovenskih in hrvaških zborov, orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije ter osem solistov iz Slovenije, Hrvaške in Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu.

Koncert bo hkrati zaznamoval 130 let, odkar je avstrijski skladatelj Gustav Mahler kot dirigent deloval v Ljubljani, in 140. obletnico Zagrebške filharmonije.

Kot je v izjavi za javnost povedal Gergijev, upa na še več miru, medsebojnega razumevanja in sodelovanja med državami - tudi na področju kulture, glasbe in gledališča.

"Zelo rad slišim, da so moji slovenski in hrvaški prijatelji čedalje bližje fantastičnemu sodelovanju. Biti dober sosed pomeni korak bližje k temu, kar verjamemo, da je prihodnost Evrope," je sporočilo koncerta strnil Gergijev.

Častno pokroviteljstvo nad dogodkom, ki se bo v ponedeljek odvil še v zagrebški Areni, je prevzel predsednik države Danilo Türk.

Festival Ljubljana s skoraj 60-letno zgodovino bo do 7. septembra postregel s približno 40 prireditvami, ki jih bo izvedlo več kot 2000 umetnikov.