Svet 4.7.2011 6:00

Ob 200. obletnici Kleistove smrti razstava Kriza in eksperiment

Berlin, 4. julija - Letos mineva 200 let od smrti nemškega dramatika, pesnika, pripovednika in po družinski tradiciji tudi vojaka Heinricha von Kleista. Med največje dogodke ob obletnici sodi razstava Kleist: Kriza in eksperiment, ki je do 29. januarja 2012 vzporedno na ogled v Berlinu in v Kleistovem rojstnem kraju, Frankfurtu na Odri.

Heinrich von Kleist (1777-1811) sodi med najbolj enigmatične osebnosti svetovne književnosti. Čeprav je ustvarjal v času, ko sta se razmahnili romantika in weimerska klasika, njegova pisava ni sledila značilnostim dobe.

V njegovem opusu se jasnost prepleta s hermetičnostjo, notranji svet trči ob zunanjega, logičnost ob iracionalnost. Zato ni čudno, da so Kleistova dela tudi v 21. stoletju aktualna, predvsem za dramatiko pa velja, da postaja uprizorljiva. Kleistovim idejam namreč, tudi kar zadeva oder, takratni čas ni bil kos.

O napetem razmerju med Kleistom in svetom, v katerem je živel, pričata tudi obe razstavi. Berlinski del je na ogled v Ephraim-Palais, v Frankfurtu na Odri pa je razstava postavljena v Kleistovem muzeju.

Obiskovalec razstave Kriza in eksperiment se ob sprehodu skozi tematske sobe seznani s Kleistovim otroštvom, z družinsko zavezanostjo vojaškemu poklicu, njegovim odkrivanjem številnih zanimanj, od znanosti, filozofije do literature, nejasno spolno usmerjenostjo ter z nenehnim iskanjem popolnosti in harmonije.

Kleist, nemirni duh in večni popotnik, je bil prepričan, da je v življenju potrebno slediti jasnemu načrtu. Ker se mu je ta vedno znova izjalovil oziroma ni bil uglašen z zunanjim svetom, je Kleist pogosto padal v malodušna stanja.

Kljub temu je za Kleistove biografe njegov samomor še vedno delna uganka. Z na smrt bolno prijateljico Henriette Vogel sta se 21. novembra podala na piknik ob Wannsee. Priče, ki so ju videle, so takrat povedale, da sta bila oba veselega razpoloženja. Toda dokumenti kažejo, da je bil njun načrt jasen: Kleist je najprej ustrelil njo, nato pa še sebe. Temu poslednjemu dejanju je na berlinski razstavi posvečena tudi posebna video-zvočna instalacija.

Ob obletnici Kleistove smrti so v Nemčiji izšli ponatisi njegovih najbolj znanih del, medtem ko drame sooblikujejo sezono številnih gledališč. Teatrsko leto tako med drugim mineva z uprizoritvami dram Penthesilea, Katica iz Heilbronna, Princ Homburški in tragikomedijo Razbiti vrč.