Slovenija 4.7.2011 10:01

Na mariborski občini zagotavljajo, da Maks bo

Maribor, 4. julija - Na Mestni občini Maribor (MOM) so danes zagotovili, da bo projekt Mariborskega kulturnega središča, znanega pod imenom Maks, ki so ga umestili na območje nekdanje tovarne Merinka na Studencih, zagotovo uresničen. S tem so tudi zanikali navedbe predsednika sveta zavoda EPK Ota Lutharja, da Maksa očitno ne bo, in jih označili kot lapsus.

Kot so danes pojasnili na MOM, je mestni svet 30. maja sprejel odločitev, da se v prvotni projekt Maksa umesti program Umetnostne galerije Maribor (UGM), ki je bil sprva zasnovan samostojno. Programska združitev dveh projektov je bila po njihovem mogoča, saj je tudi osnovna ideja načrtovanega prireditvenega centra, sicer še pred časom znanega pod imenom Pandurjev center, omogočala prireditveno dejavnost.

Na osnovi sklepov mestnega sveta MOM je družba ZIM v večinski občinski lasti dopolnila projektno dokumentacijo in ustrezno prilagodila tehnične, ekonomske in terminske aktivnosti projekta. Vse navedene aktivnosti potekajo skladno z načrtovano dinamiko, izgradnjo centra pa nadzirajo pristojne službe MOM in komisije mestnega sveta, pojasnjujejo na mestni občini.

Kot zagotavljajo, bo dopolnjen skupni projekt Maksa in UGM tako kot prvotno zamišljen center Maks sledil najvišjim presežkom na področju tehnike in arhitekture ter bo dajal programom in nastopajočim možnost, da svoje zanje in dosežke predstavijo tako lokalni kot širši javnosti.

"Maribor si zasluži presežke in jih bo z novim centrom na Studencih tudi dobil. Že bežen pogled na nabrežje reke Drave kaže prve orise centra, obstoječi objekti tovarne Merinka so namreč odstranjeni in zemljišče čaka na delovne stroje in gradbene izvajalce, ki bodo skladno s terminskim planom pričeli z izgradnjo novega centra," zagotavljajo na MOM.

Kot je za petkovo izdajo Večera pojasnil direktor družbe ZIM Matjaž Knez, bo gradbeno dovoljenje za objekt izdano v začetku tega meseca, z deli pa bodo morali začetki najpozneje sredi julija, če želijo projekt v skladu s terminskim načrtom zaključiti maja prihodnje leto, torej sredi dobršnega dela izvajanja dogodkov v okviru EPK. Kdo bo objekt gradil, za zdaj še ni jasno, v igri pa naj bi bila dva resna ponudnika z vsemi potrebnimi garancijami.