Svet 5.7.2011 5:00

Slavni kamboški tempelj Baphuon odprli za javnost

Phnom Penh, 5. julija - Na severozahodu Kambodže so v nedeljo po več desetletjih prenove za javnost odprli antični tempelj Baphuon, ki velja za največjo sestavljanko na svetu. Obnovo spomenika iz 11. stoletja, enega največjih po bolj znanem Angkor Watu, je pospremila slovesnost, ki sta se je udeležila kamboški kralj Norodom Sihamoni in francoski premier Francois Fillon.

Kambodža, Phnom Penh. Kamboški kralj Norodom Sihamoni. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kambodža, Phnom Penh.
Kamboški kralj Norodom Sihamoni.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ljubljana. Francoski predsednik vlade François Fillon. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Francoski predsednik vlade François Fillon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obnova templja Baphuon je rezultat pol stoletja dolgih prizadevanj restavratorjev, ki so z razpadajočega svetišča odstranili 300.000 blokov peščenjakov in jih nato ponovno sestavili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Delo v Baphuonu je bilo izjemno," je dejal Fillon ob inavguraciji v turističnem središču Siem Reap na severozahodu države, ki se je je udeležilo na tisoče Kambodžanov. Kralj Sihamoni pa je izrazil globoko hvaležnost Franciji, da je prispevala deset milijonov evrov.

Ekipa arheologov pod francoskim vodstvom je Baphuon demonitirala v 60. letih, ker je razpadal, in njegove številne kamnite bloke "shranila" v okoliški džungli. Prizadevanja po tem, da bi ponovno zgradili piramidno strukturo, je v 70. letih prekinila državljanska vojna. Projekt, ki je postal znan kot največja tridimenzionalna sestavljanka (puzzle) na svetu, so spet zagnali leta 1995.

Kot je napovedal Fillon, se bodo francoski arheologi sedaj posvetili 2,7 milijona evrov vredni restavraciji zahodnega templja Mebon v parku Angkor.

Regija Angkor je bila sedež srednjeveškega kmerskega imperija.