Slovenija 5.7.2011 9:12

Na blejski Pristavi na ogled keramika Pabla Picassa

Bled, 5. julija - V blejski galeriji Deva Puri bodo drevi ob 19. uri odprli slikarsko razstavo z naslovom Pablo Picasso: leta na Azurni obali. Na ogled bo okrog 50 malo poznanih keramičnih predmetov tega znamenitega španskega slikarja, grafika in kiparja, ki se je z oblikovanjem in poslikavanjem keramike ukvarjal od leta 1946 do smrti leta 1973.

Razstava odkriva najmanj raziskano področje v slikarjevem opusu, področje keramike. Ko je Picasso leta 1946 zapustil Pariz in se dokončno naselili na Azurni obali, se je v majhni vasici Vallauris, ki leži le nekaj kilometrov severno od Cannesa, prvič podrobneje spoznal s keramiko kot z novim izraznim sredstvom.

Keramiko je ustvarjal na spontan in igriv način. Za razliko od grafičnega opusa, kjer je ostajal v črno-belem svetu, je s keramiko odkrival široke palete barv. V Picassovem svetu so vaze, vrči, krožniki, keramične ploščice in drugi predmeti, ki jih je oblikoval ter poslikal, dobili dimenzijo platna. Keramike lahko zato gledamo kot skulpture in slike, so v galeriji Deva Puri zapisali o razstavi.

Pablo Picasso (1881-1973) je s svojim ustvarjalnim opusom kreiral smernice porajajoče se moderne umetnosti. Kot drzen inovator na področju slikarstva, kiparstva, grafike in keramike ter kot začetnik kubizma je bil Picasso pravzaprav zgodovinski avantgard. Njegova inovativnost se kaže predvsem v tem, da je isti motiv pogosto ustvarjal v različnih tehnikah, od risbe do slike, iz keramične vaze v kip in nazaj.

Dela, ki bodo na blejski Pristavi razstavljena do 27. novembra, prihajajo iz treh zasebnih zbirk francoskih zbirateljev in so že obkrožila svet, galerija Deva Puri pa si jih je izposodila tudi za razstavo v Sloveniji. Kot je za STA povedal direktor galerije David Rjazancev, so dogovarjanja za organizacijo tako velike in zahtevne razstave trajala več kot leto dni.

Priprava takšne razstave je tudi precejšen finančni zalogaj, ki ga poleg prodaje vstopnic pokrivajo ob pomoči Zavoda za kulturo Bled in Turizma Bled. "Bled je stopil skupaj, sami bi namreč razstavo le težko speljali," je poudaril Rjazancev in pojasnil, da so se letos še posebej potrudili, saj bo Bled gostil svetovno prvenstvo v veslanju, pa tudi Blejski grad praznuje 1000-letnico prve pisne omembe. Zaradi stoletnice smrti Ivana Groharja pa bodo pripravili še razstavo slovenskih impresionistov.

Blejska Pristava se je že uveljavila kot pomemben razstavni prostor, razstave umetnikov zvenečih imen, kakršna je bila pred dvema letoma tudi razstava Salvadorja Dalija, pa privabijo tako domačine kot goste iz Slovenije in tujine. Tudi lokacija je idealna zaradi parkirišča, saj si razstave pogosto pridejo ogledat organizirane skupine in šole.

Pristava, ki je skupaj z Vilo Bled v najemu Sportininega turizma, bi sicer samevala. Dotrajane nekdaj lepe razstavne prostore v dveh nadstropjih je galerija Deva Puri obnovila. Rjazancev si ne predstavlja, da bi lahko celotna Pristava delovala kot galerija enega zasebnika, če bi vanjo pripeljali več dejavnosti, pa bi lahko dobro služila kulturnim namenom.