Slovenija 5.7.2011 14:42

Zgodovina Jesenic bo zaživela z uprizoritvijo Plavža

Jesenice, 5. julija - Poleti ob izteku stare in pred začetkom nove gledališke sezone večina gledališč počiva. V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice pa so se lotili uprizoritve drame Franceta Klinarja Plavž, ki bo premiero doživela na muzejskem območju Stare Save v soboto ob 21. uri. Ambientalna predstava opozarja na tudi danes aktualno grabežljivost.

Pobuda za ponovno uprizoritev Klinarjevega Plavža v njegovem rojstnem mestu, kjer je bila doslej odigrana ob osvoboditvi leta 1945 in ob stoletnici jeseniške železarne leta 1969, izhaja iz ideje Gornjesavskega muzeja. Plavžarsko zgodbo, ki je kot drama v treh dejanjih izšla leta 1939, so tokrat umestili v avtentično okolje plavža na Stari Savi, je na današnji novinarski konferenci poudarila direktorica gledališča Branka Smole.

Scenograf in igralec Klemen Košir je pojasnil, da je prostor na Stari Savi tako vabljiv in lep, da dosti prilagoditev za predstavo ni potreboval. Obnovljena kasarna služi kot graščina, dimnik, ki je edini ostal od starega plavža, pa bo simboliziral vhod v plavž. Poleg tega so morali dodati še eno hišo in zakriti modernejše elemente. "Na Stari Savi bo res tako kot leta 1550," je zagotovil.

Zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer so gledališčniki pripravili še "odrsko varovalko". Tako bo jeseni nastala tudi odrska izvedba drame Plavž. "Upamo, da bo predstava živela naprej in da jo bomo lahko bodisi na Stari Savi bodisi v gledališču ponudili šolskim ter turističnim skupinam, ki si bodo prišle ogledati železarsko zbirko," je dejala Smoletova.

Da bi bila bolj zanimiva za gledalce, je dramo, katere dogajanje je postavljeno v 16. stoletje, ko so Italijani kupovali slovensko zemljo za izkop in taljenje rude, posodobil režiser Matjaž Koman. Ta tematika razprodaje premoženja je tudi danes zelo aktualna, zgodba pa dokazuje, da zgodovina prevzemov in neoliberalističnih idej ni nova, temveč sega v začetek industrijske revolucije.

"Če odstranimo vse ljubezenske zgodbe, ki govorijo, da se srcu ne da ukazovati, je najmočnejše sporočilo predstave gonja za dobičkom, brezobzirnim grabljenjem denarja, zemlje, časti in oblasti," je povzel Košir.

V jeseniškem gledališču so se lotili težke drame, četudi se ljudje bolj odzivajo na komedije. "Priprava komedij je tisti trend, ki rešuje denarnico vsakega gledališča. Pravi gledališki sladokusci pa so zvesti tudi, ko pripravimo predstavo, kakršna je Plavž," je povedala Smoletova, ki si ob tem ne dela utvar, da bi na ta način lahko polnili gledališke dvorane. Rešitev bi bile ponovitve za zaključne skupine v okviru celovite predstavitve jeseniške železarske tradicije.