Slovenija 5.7.2011 15:19

Ištvan Išt Huzjan med finalisti za Henklovo nagrado

Dunaj, 5. julija - Slovenski umetnik Ištvan Išt Huzjan se je uvrstil med pet finalistov za Henklovo nagrado (Henkel Art.Award 2011). Finalisti se bodo potegovali za nagrado, ki poleg 7000 evrov prinaša še razstavo nagrajenca v njegovi državi in predstavitev njegovih del v Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) na Dunaju. Zmagovalec bo znan novembra.

Umetnik Ištvan Išt Huzjan je bil izbran na nacionalnem izboru v Sloveniji. Tega je opravila strokovna žirija, ki so jo sestavljali profesor umetnostne zgodovine Tomislav Vignjević, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nadja Gnamuš ter umetnostna zgodovinarka Helena Pivec.

Huzjan je žirijo prepričal s svojim umetniškim pristopom k različnim problemskim sklopom, od same forme abstraktnega umetniškega objekta do vprašanj, ki jih zastavljajo sodobni vizualni mediji. Njegove umetniške rešitve so pretehtane, likovno izvirne in konceptualno izostrene. Obenem odgovarjajo tudi na vprašanja vloge likovne umetnosti v sodobnem medijskem prizorišču, piše v obrazložitvi.

Družba Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) je natečaj za umetnike iz Srednje in Vzhodne Evrope razpisala desetič zapored, in sicer ponovno sodelovanju s KulturKontaktom iz Avstrije in dunajskim muzejem MUMOK. Tudi letos bodo nagradili inovativna umetniška dela v kategorijah slika, risba, fotografija, video ali instalacija. Natečaji te dni potekajo tudi v drugih regijah Srednje in Vzhodne Evrope, so sporočili iz podjetja Henkel Slovenija.

V okviru natečaja bo z denarno nagrado 2000 evrov nagrajen tudi najboljši mladi avstrijski umetnik, s štipendijo enake vrednosti pa najboljši mladi umetnik iz regije Srednja in Vzhodna Evropa.