Svet 7.7.2011 6:00

V Londonu svetovna premiera sklepnega dela sage o Harryju Potterju

London, 7. julija - V kinematografih na londonskem Leicester Square bo danes svetovna premiera sklepnega dela filmske sage Harry Potter in Svetinje smrti - 2. del. Premiere se bodo med drugim udeležili igralci Daniel Radcliffe, Emma Watson in Rupert Grint. Na slovenska platna film, ki prikazuje zadnjo tretjino sedme knjige J.K. Rowling, prihaja 14. julija.

Rusija. Igralec Daniel Radcliffe kot Harry Potter. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija.
Igralec Daniel Radcliffe kot Harry Potter.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Prvi in drugi del sklepnega filma s podnaslovom Svetinje smrti temeljita na sedmi knjigi britanske avtorice J. K. Rowling z istoimenskim naslovom. Prvi del je svetovno premiero doživel lanskega novembra.

Za režijo filma, ki zaključuje desetletno filmsko serijo, je v maniri akcijske pustolovščine poskrbel David Yates, ki je režiral že prvi del s podnaslovom Kamen modrosti iz leta 2001.

Osrednji trije igralci so s franšizo zaslužili bajno bogastvo, sedaj pa se soočajo z zagato, kako preseči podobo, ki se je s Harryjem Potterjem prilepila na njih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Watsonova, ki deluje tudi kot fotomodel, bo zaigrala v dveh ameriških filmih "My Week with Marilyn" in "The Perks of Being a Wallflower", prvi naj bi prišel na platna novembra, drugi pa prihodnje leto.

Grint po poročanju AFP ni tako uspešen. Prihodnje leto se bo pojavil v nizkoproračunskem norveškem filmu o 2. svetovni vojni.

Po podatkih časopisa The Sunday Times je Radcliffe z vlogo Potterja zaslužil 46.5 milijonov evrov, Watsonova in Grint pa približno dvakrat manj.

Sklepni film sage bo prvi, ki bo predvajanje doživel tudi v 3D tehniki. V zadnjem poglavju o prigodah mladih čarovnikov se Harry Potter s pomočjo zvestih prijateljev Rona in Hermione vrne na čarovniško šolo Bradavičarko, da bi našel in uničil preostale uročene artefakte zlobnega čarodeja Mrlakensteina.

Uprizorjen bo končni spopad med dobrimi in slabimi magičnimi silami, v bojih na življenje in smrt pa se bodo razkrile vse skrivnosti, laži in resnice o Potterjevi preteklosti, so film opisali na spletni strani Kolosej kinematografov.

Filmska franšiza se je sicer začela leta 2001, štiri leta po tem, ko je Rowlingova izdala prvo knjigo. Sedem filmov je doslej v blagajne po svetu prineslo približno 6.4 milijarde dolarjev (4,43 milijarde evrov).

Serijo knjig o čarovniku Harryju Potterju je Rowlingova začela pisati kot brezposelna mati samohranilka v Edinburghu na Škotskem. Prejemala je socialno podporo in pisala v kavarni, ker ni imela denarja za ogrevanje stanovanja.

Prvi del serije z naslovom Harry Potter in kamen modrosti je izšel leta 1997, sprva v nakladi 1000 izvodov. Zdaj je Rowlingova ena najbogatejših žensk na svetu. Njeno premoženje je ocenjeno na 620 milijonov evrov. Knjige o Potterju, prevedene v 69 jezikov, so bile prodane v več kot 400 milijonih izvodov.

Rowlingova je odložila pero leta 2007, ko je končala sedmo knjigo, a zgodbe s Potterjem ni zaključila. Pretekli mesec je pripravila spletno stran z novim gradivom o svetu Harryja Potterja ter najavila, da se bodo njegove pustolovščine začele prodajati tudi kot e-knjige.