Na hitro prelistano 9.7.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. julija - Pri Sanjah so izšle Zgodbe izbrisanih prebivalcev, ki sta jih uredili Uršula Lipovec Čebron in Jelka Zorn, pri Didakti pa kriminalka Joja Nesboeja Brezskrbno. Pri Mladinski knjigi so otroško bero obogatili s slikanico Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič z ilustracijami Kostje Gatnika, pri Mettis Bukvarni pa s knjigo Vampir iz džungle več avtorjev.

ZGODBE IZBRISANIH PREBIVALCEV - KNJIGA S PRVOOSEBNIMI ZGODBAMI IZBRISANIH

Knjigo Zgodbe izbrisanih prebivalcev sestavlja 27 zgodb izbrisanih posameznikov. Svoje zgodbe so napisali skupaj s študenti Fakultete za socialno delo in oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Zgodbe o pogumu, inovativnosti, strategijah preživetja in upanju razkrivajo nove ali vsaj manj znane vidike izbrisa in njegovih posledic. Urednici dela Jelka Zorn in Uršula Lipovec Čebron sta v uvodni besedi, ki sta jo naslovili Vsi drugačni, vsi izbrisani, zapisali, da si skupaj z izbrisanimi posamezniki želita, da preživete izkušnje ne bi bile zaman. Upata, da smo se kot družba naučili, kaj lahko povzročita širjenje sovraštva in pomanjkanje možnosti za kritično samorefleksijo ter da storjene krivice ne bodo zapadle v pozabo. Obenem pozivata bralce, "da po svetu hodijo odprtih oči, premišljujejo o učinkih svojih dejanj in se odločno uprejo vsakršnim praksam izključevanja".

BREZSKRBNO - DELO IZPOD PERESA PRIZNANEGA NORVEŠKEGA PISCA KRIMINALK

"Ambiciozen roman. Ogrodje zgodbe sem pisal dolgo časa, a sem se kljub temu nekajkrat znašel na mrtvi točki. Pogovarjal sem se z bančnimi roparji in sedel v svojem takratnem stanovanju na ulici Sorgenfri - kar v norveščini pomeni brez skrbi - ter pisal o sosedovi spalnici," je o nastajanju romana zapisal Nesboe, poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. V zgodbi tokratne kriminalke se avtorjev glavni junak, detektiv Harry Hole, po pijani noči z nekdanjim dekletom Anno zbudi v svojem stanovanju brez mobilnega telefona in spomina na prejšnjo noč. Še isti dan najdejo Annino truplo, Hole pa postane glavni osumljenec primera, ki ga vodi njegov osovraženi nasprotnik Tom Waaler. Obenem se v Oslu odvijajo surovi bančni ropi, zaradi česar se Hole odpravi v Brazilijo, da bi rešil dva primera in opral svoje ime. A Waaler še ni opravil s svojim sovražnikom. Nesboejevi romani z detektivom Holom so uspešni tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu. Njegove knjige so prevedene v 40 jezikov. Poleg kriminalnih romanov piše tudi za otroke. Serijo mladinskih romanov Doctor Proctor, ki jo odlikuje prisrčna čudaškost, velikokrat primerjajo z deli Roalda Dahla. Kriminalko Brezskrbno je prevedel Darko Čuden.

MIŠ MAŠ - PRILJUBLJENA PRAVLJICA MAKAROVIČEVE Z ILUSTRACIJAMI GATNIKA

Pri Mladinski knjigi so na novo izdali pravljico Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš, h kateri je tokrat ilustracije prispeval Kostja Gatnik. Makarovičeva je za pravljico že leta 1975 dobila Levstikovo nagrado, Gatnik pa je za ilustracije, objavljene v tej slikanici, leta 2008 prejel nagrado Hinka Smrekarja. Letos pa sta za slikanico oba prejela najprestižnejšo Levstikovo nagrado za življenjsko delo. V pravljico je Makarovičeva vtkala ljudski pravljični motiv čudežnosti peke in skrivnostnega pomena kruha. Mišmaš peče najboljši kruh daleč naokrog, pri čemer mu pomagajo miške, ki se ponoči prelevijo v dvorjane. Kraljestvo miši in njihovega sožitja z ljudmi pa poruši zavistna soseda Jedrt, ki razkrije Mišmaševo skrivnost in ga obtoži coprništva. Mišmaš izgine, hkrati z njim pa tudi veselje in dober kruh.

VAMPIR IZ DŽUNGLE - ČETRTA KNJIGA IZ SERIJE STRAŠNE ZVERINSKE ZADEVE

Glavni junak knjige Ulf navzven deluje kot radoveden in igriv deček, a je resnica nekoliko drugačna, saj je obenem volkodlak, ki se vsako polno luno iz dečka prelevi v volka. Ulf kot deček neizmerno dobrega srca stanuje v skriti obmorski graščini, ki je postala zavetišče za redke in ogrožene zveri. Društvo proti mučenju zveri vodi doktorica Poljanšek, pomaga pa ji Ulf. Družbo jima delajo še vila Tatjana, velikan Uroš, sladkosnedi ljubitelj jabolk, duh grofa Janeza Eberharta Krajnika, ki je ustanovitelj znanosti o zvereh kriptozoologije, in grgljač Blaž. Zavetišče pa kmalu postane tarča hudobnega barona Marakaja, ki iz neznanega razloga sovraži zveri. Tudi avtorji četrte knjige iz serije Strašne zverinske zadeve so Matthew Morgan, David Sinden in Guy Macdonald, ki se podpisujejo pod skupnim imenom "The The Beastly Boys". Mladinsko delo je poslovenil Boštjan Gorenc - Pižama.