Svet 7.7.2011 5:00

V Novem Sadu vse pripravljeno za letošnji Exit

Novi Sad, 7. julija - Na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu se bo danes z nastopom skupin Arcade Fire in Pulp začel 12. festival Exit. Pobočje griča nad Donavo se bo treslo do nedelje, 10. julija, ko se bo na več kot 20 odrih zvrstila vrsta trenutno najbolj popularnih glasbenih imen. Slovenske barve bodo med drugim zastopali Laibach in Leeloojamais.

Eden najbolj znanih festivalov v jugovzhodni Evropi bo vrata odprl ob 17. uri in bo letos dočakal svojega dvomilijontega obiskovalca. Sicer pa se je v kampu ob reki po torkovem poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug že namestilo več kot 3000 ljudi, ki že nestrpno pričakujejo nastopajoče.

Največje zvezde letošnjega štiridnevnega dogajanja so poleg Arcade Fire in Pulp še Bad Religion, Mia, Editors, Jamiroquai, Portishead in Nick Cave z zasedbo Grinderman. Skupaj bo po podatkih organizatorjev nastopilo več kot 600 izvajalcev. Iz Slovenije se bodo v Novi Sad podali še tandem New Wave Syria, mlada skupina Aperion in trije didžeji.

Ena najbolj uglednih britanskih TV postaj, Channel 4, bo letošnji festival strnila v dokumentarni film. Televizijska ekipa se bo na tem priljubljenem zbirališču mladine z vsega sveta, ki poleg glasbe ponuja tudi projekcije filmov, zabave in performanse, vse štiri dni gibala med posamičnimi odri. Poleg tega bodo, kot so sporočili iz Exit Slovenija, predstavili tudi atmosfero v mestu in v kampu ter vtise obiskovalcev in domačinov.

Britanski mediji festivalu Exit že vrsto let priznavajo poseben pomen za Srbijo in tudi širšo regijo. Pred dvema letoma je o njem obširno poročal tudi BBC. Festival Exit je v preteklih letih prejel številna priznanja in pohvale svetovno priznanih organizacij in medijev, kot so Observer, The New York Times in CNN. Slednji je letos Exit uvrstil med devet najboljših glasbenih festivalov na svetu.

Zahvaljujoč Exitu so v preteklih letih v Srbiji gostovali Franc Ferdinand, White Stripes, Garbage, Cardigans, Moloko, Robert Plant, Patty Smith, Placebo, Beastie Boys, Sex Pistols, Cult, N.E.R.D., Faith No More in mnogi drugi.