Slovenija 7.7.2011 6:00

Zgodovina slovenskega stripa na stenah Mestne galerije

Ljubljana, 7. julija - Razstava Risba v stripu na Slovenskem, ki jo bodo drevi ob 20. uri odprli v ljubljanski Mestni galeriji, prinaša do sedaj najobsežnejši pregled razvoja stripovskega dogajanja pri nas. Na ogled bodo dela 84 avtorjev. V sklopu postavitve bo od danes v Trubarjevi hiši literature na ogled tudi razstava avtorskih stripov Marjana Mančka.

Postavitev Risba v stripu na Slovenskem je nadaljevanje raziskovanja slovenske risbe, ki se je leta 2009 začelo z razstavama Risba na Slovenskem I in II. "Razstava skuša študijsko in strokovno opredeliti vlogo risbe v stripu in na ta način uveljaviti sodoben pogled na strip," je na predstavitvi v sredo dejal kustos razstave Sarival Sosič.

Tematike, ki so se jih lotevali slovenski striparji, so izredno raznolike in ustrezajo obdobjem, v katerih so avtorji ustvarjali. Na ogled so tako pustolovski in zgodovinski stripi kot tudi družbeno kritična in erotična dela. Obiskovalec postavitve se bo lahko seznanil z razvojem risbe pri posamičnemu avtorju in hkrati z zgodovinskimi trendi v stripovski umetnosti na Slovenskem, je napovedal Sosič.

Po besedah umetnostnega zgodovinarja in likovnega kritika Damirja Globočnika je najstarejši na razstavi protostrip oziroma zametek stripa Hinka Smrekarja iz leta 1905, sicer pa za očeta prvega slovenskega stripa o zamorčku Bu-ci-buju iz leta 1927 velja Milko Bambič. Poleg številnih priznanih striparjev bodo na razstavi predstavljena tudi dela mladih ustvarjalcev, ki so svoje prve striparske poteze potegnili pod okriljem revije Stripburger.

Ob razstavi je izšel obsežen katalog, ki podaja informacije o pomenu stripa na Slovenskem ter hkrati ponuja vpogled v življenje in delo na razstavi predstavljenih avtorjev. Ob razstavi bodo organizirani tudi številni spremljevalni dogodki, ki bodo zgoščeni v septembru in oktobru.

V Trubarjevi hiši literature bo vzporedno s postavitvijo v Mestni galeriji posebej predstavljen Marjan Manček, avtor, ki je tri desetletja svojega dela posvetil stripom za otroke. Organizatorji bodo sicer razstavo pospremili s pestrim spremljevalnim programom, ki vključuje delavnice, pogovore in tudi Festival stripa.