Svet 8.7.2011 5:00

Berlin podaljšal pogodbo Baremboimu do leta 2022

Berlin, 8. julija - V Argentini rojenemu dirigentu in pianistu Danielu Baremboimu so za nadaljnjih deset let podaljšali pogodbo za glasbenega direktorja Nemške državne opere v Berlinu, so v sredo sporočile mestne oblasti. Oseminšestdesetletni Baremboim operno hišo in berlinsko Državno kapelo vodi od leta 1992, trenutna pogodba pa bi se mu iztekla leta 2012.

"Njegove zasluge v državni operi Pod lipami (Unter den Linden) in v mestu Berlin so nesporne," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal berlinski župan Klaus Wowereit po tem, ko je sporočil, da so mu podaljšali pogodbo.

Baremboim je svoje obdobje v tem mestu označil za "edinstveno izkušnjo". Orkester v operi, imenovan Državna kapela, ga je leta 2000 celo imenoval za doživljenjskega dirigenta. Ker operno hišo trenutno prenavljajo, do ponovnega odprtja, predvidenega za sezono 2014/15, gostujejo v Schillerjevem gledališču na drugi strani mesta.

V zadnjih letih je Baremboim postal znan tudi po tem, da je združil palestinske in izraelske glasbenike v orkester z imenom West-Eastern Divan Orchestra, kar je del njegovih prizadevanj po miru na Bližnjem vzhodu; svoja mladostna leta je namreč preživel v Izraelu. Nadeja se, da bo orkester dobil koncertno dvorano po načrtih ameriškega arhitekta Franka Gehryja.

Baremboim je tudi ambasador miru Združenih narodov.