Svet 10.7.2011 5:30

Razstavljeni bodo vatikanski skrivni arhivi

Rim, 10. julija - Vatikan bo svoje doslej skrivne arhive javnosti pokazal na razstavi, ki bo prihodnje leto v Kapitolinskih muzejih v Rimu. Dokumenti, med katerimi je tudi poročilo o procesu proti Galileu Galileiju iz 17. stoletja, bodo Sveti sedež zapustili za postavitev, naslovljeno "Lux in Arcana". Odprli jo bodo februarja prihodnje leto.

Vatikan. Trg svetega Petra. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Vatikan.
Trg svetega Petra.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Na razstavi bo med drugim mogoče videti tudi rokopis iz 11. stoletja, ki govori o moči papeža Gregorja VII., ter korespondenco med papežem Klementom VII. in angleškimi lordi ob razveljavitvi poroke Henrika XIII. s Katarino Aragonsko.

Razstava bo obeležila 400-letnico vatikanskih skrivnih arhivov, ki jih je ustanovil papež Pavel V., je sporočilo iz Vatikana povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone je na novinarski konferenci dejal: "Bogastvo razstave bo podkrepilo dejstvo, da bo organizirana zunaj Vatikana, na Kapitolskem griču, ki simbolično predstavlja 'srce' Rima in njegovo povezavo s papeškim mestom skozi stoletja."