Slovenija 7.7.2011 11:52

V Tallinnu predstavitev sodobne slovenske arhitekture

Tallinn, 7. julija - V Tallinnu, ki si letos s finskim mestom Turku deli naziv evropske prestolnice kulture, bodo danes odprli razstavo z naslovom Sodobna arhitektura v Sloveniji (Contemporary Architecture in Slovenia). Na razstavi bo predstavljenih 36 arhitekturnih projektov, med katerimi sta tudi Kongresni center Brdo ter vzpenjača na Ljubljanski grad.

Razstava sodobne slovenske arhitekture, ki bo od danes na ogled v tallinnskem Arhitekturnem muzeju, se ponaša z 20-letno tradicijo, saj je bila prvič postavljena v New Yorku novembra leta 1991. Z leti so organizatorji postavitev nenehno dopolnjevali in obnavljali.

Različica, ki bo na ogled v Tallinnu, je nastala za predstavitev sodobne slovenske arhitekture v Skopju. Kasneje je bila na ogled še v Pragi, v Pecsu in v Vroclavu.

Današnje odprtje bosta spremljali dve predavanji. Uvodoma bo zbrane nagovoril ravnatelj galerije Dessa Andrej Hrausky, kasneje pa bosta o svojem delu spregovorila še Aljoša Dekleva in Tina Gregorič. Hrausky je v sporočilu za javnost še zapisal, da je postavitev v Tallinnu že 77 razstava slovenske arhitekture, ki so jo v galeriji Dessa pripravili v tujini.