Svet 9.7.2011 6:00

Začetek mednarodnega dela puljskega filmskega festivala

Pulj, 9. julija - V Pulju se bo danes začel mednarodni del festivala igranega filma. Organizatorji so poleg 20 filmov v mednarodni program zadnji hip uvrstili še dva. Festival, 57. po vrsti, se bo nadaljeval s hrvaškim delom in sklenil 23. julija.

Prva od dveh novosti mednarodnega programa, film Melanholija danskega režiserja Larsa Von Trierja, prihaja z letošnjega filmskega festivala v Cannnesu. V glavnih vlogah nastopajo Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg in Kiefer Sutherland. Dunstova je bila za vlogo hčerke, ki se na svoji poroki odtuji od družine, potem pa se na ozadju pričakovanega "konca sveta" zbliža s sestro Claire, izbrana za najboljšo igralko letošnjega cannskega festivala.

Prvenec nekdanjega češkega predsednika in literata Vaclava Havla Odhod (Odchazeni), ki v Pulj prihaja s festivala Karlovy Vary, predstavlja drugo dopolnitev mednarodnega programa. Film se osredotoča na življenje kanclerja v času njegovega umika iz sveta politike. Nova vlada ga izseli iz vile v državni lasti ter jo spremeni v bordel.

Festival letos prinaša novi program "Puladok", posvečen hrvaškim filmom in filmom iz zgodovine festivala, na katerem bodo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina prikazani trije celovečerni dokumentarci: Pod udarom cenzure režiserja Silvia Miroščiničenka, Komunistični film srbske režiserke Mile Turajlić ter film Ena režiserja Jakova Sedlarja.

Predvajani bodo tudi štirje slovenski celovečerci: Piran-Pirano v režiji Gorana Vojnovića, Lahko noč, gospodična Metoda Pevca, Circus Fantasticus Janeza Burgerja in Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.