Slovenija 9.7.2011 11:06

Idrija bo leta 2016 gostila svetovni kongres klekljaric

Idrija, 9. julija - Idrija bo leta 2016 gostila svetovni kongres klekljaric. Idrijska delegacija je namreč na zasedanju najvišjih organov Mednarodnega združenja za šivano in klekljano čipko (OIDFA) v francoskem Caenu uspela z argumenti in programom prepričati vrh tega združenja, da ji je zaupal organizacijo kongresa v omenjenem letu.

Ljubljana. Čipka, klekljanje. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Čipka, klekljanje.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Čipka, klekljanje. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Čipka, klekljanje.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Idrija je nominacijski dosje na sedež OIDFA poslala že v začetku letošnjega leta, z ustno predstavitvijo kandidature pa je delegacija prepričala odgovorne, da so z 20 glasovi podprli Idrijo, medtem ko so protikandidatu, nemškemu Hamburgu, namenili 18 glasov.

V delegaciji so bili župan Bojan Sever, vodja službe za gospodarske dejavnosti na Občini Idrija Karmen Makuc, vodja Čipkarske šole Idrija Metka Fortuna ter predsednica Združenja slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipke, Afrodita Hebar Kljun.

Idrija bo kongres OIDFA organizirala za francoskim Caenom, ki ga bo gostil leta 2012, in avstralsko Adelaido, kjer bo potekal leta 2014.

Ker se kongresa udeležuje več tisoč klekljaric iz 37 držav, bo v pripravo in izvedbo dogodka vključila tudi druga klekljarska središča v Sloveniji ter kongresne in prenočitvene zmogljivosti v slovenski prestolnici, so sporočili iz Idrijsko - Cerkljanske razvojne agencije.