Slovenija 11.7.2011 11:45

Ljubljanska Drama na 20. izdaji čedadskega Mittelfesta

Čedad, 11. julija - V Čedadu poteka mednarodni festival proze, poezije, glasbe, plesa in gledališča Mittelfest 2011. Tema letošnje jubilejne 20. izdaje je Narodi in identiteta (Nazioni e identita). Slovenijo na festivalu med drugimi predstavlja ansambel ljubljanske Drame s komedijo Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree, ki bo na sporedu v torek.

Osnova komedije Ko sem bil mrtev je film legendarnega režiserja Ernsta Lubitscha "Als ich tot war" iz leta 1916. Tako kot film je tudi predstava nema. Film Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki svoji ženi napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Lubitschev junak je lahkoživec, ki se mu beg v svobodo samskega življenja izkaže kot slabša izbira.

Predstava Ko sem bil mrtev v izvedbi SNG Drama Ljubljana je bila na letošnjih 20. dnevih komedije v Celju razglašena za žlahtno komedijo, režiser de Brea pa za žlahtnega režiserja. Jernej Šugman je za vlogo Tašče prejel Borštnikovo nagrado.

Na program letošnjega Mittelfesta sta bili uvrščeni še predstavi Show Your Face! v režiji Matjaža Pograjca, ki je koprodukcija slovenske skupine Betontanc in latvijske skupine Umka.lv, ter predstava Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice.

Dvajset let festivala bo zaznamovala tema Narodi in identiteta. Mittelfest bo osredotočen na kulturno identiteto posameznega naroda ter na priznavanje in zanikanje te identitete. V sklopu festivala bo beseda tekla tudi o identiteti pripadnikov nacionalnih manjšin in priseljencev ter o ponovnem odkrivanju antičnih identitet, ki so vplivale na kulturni razvoj določenih narodov, piše na spletni strani festivala.

Do konca julija Mittelfest ponuja 16 dni kulturnega programa, ki obsega gledališke in plesne predstave, literarne dogodke ter koncerte. Med najbolj odmevnimi glasbenimi dogodki bo zagotovo nocojšnji koncert Emirja Kusturice in njegovega No Smoking Orchestra, organizatorji pa napovedujejo tudi poklon skladatelju Gustavu Mahlerju ob lanski 150-letnici njegovega rojstva in letošnji 100-letnici smrti.