Slovenija 11.7.2011 14:19

Selitev osrednje enote Mariborske knjižnice preklicana

Maribor, 11. julija - Zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za novo stavbo osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu so predvideno selitev enote Rotovž in tamkajšnje čitalnice preklicali. Selitev v bližnji Andreanum je bila sprva napovedana za sredino avgusta in septembra, po novem pa bodo z njo počakali do pridobitve gradbenega dovoljenja.

Zahtevo za gradbeno dovoljenje za prvo fazo, ki zajema izkop in zavarovanje gradbene jame, so pri pristojnih službah vložili konec marca. Projektna pisarna mestne občine, ki vodi investicijo, je v zadnjih tednih pridobivala soglasja k pogodbam o začasni služnosti z lastniki sosednjih parcel, saj projekt predvideva varovanje gradbene jame na način sidranja pod objekti, ki obkrožajo Rotovški trg. A za eno od parcel podpis pogodb ni uspel v celoti, zato gradbeno dovoljenje še ni izdano.

"Dejstvo je, da je izgubljenega že veliko časa, posebej zato, ker je tudi sofinanciranje države pogojeno s pridobitvijo gradbenega dovoljenja," je v današnjem sporočilu za javnost opozorilo vodstvo Mariborske knjižnice.

"Ker v tem trenutku ne vemo, kdaj bo izdano gradbeno dovoljenje, brez katerega ni mogoče začeti postopka javnega naročila za izvedbo del, smo se v knjižnici odločili, da predvideno selitev, ki bo logistično izjemno zahteven projekt, ustavimo oziroma s temi aktivnostmi počakamo do izdaje gradbenega dovoljenja," so dodali.

Preklicali so zaprtje in selitev vseh treh enot knjižnice na Rotovškem trgu, in sicer Knjižnice Rotovž in Čitalnice, ki so ju napovedali za 16. avgust, ter Pionirske knjižnice Rotovž, katere zaprtje je bilo predvideno za 12. september.

Na začetku tega meseca so trajno zaprli Pionirsko knjižnico Tabor, ki jo bodo preuredili v informacijsko- komunikacijski center za celotno mrežo Mariborske knjižnice. Ta ostane zaprta, medtem ko bo sosednja Knjižnica Tabor z literaturo za odrasle delovala vse do odprtja nove knjižnice na Rotovškem trgu.

Kot je za STA povedala Slavica Rampih iz Mariborske knjižnice, zaenkrat še vedno ostajajo pri terminskem načrtu, po katerem bo nov objekt na Rotovškem trgu operativen konec prihodnjega leta. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sta potrebna še dva meseca za izvedbo razpisa za izvajalca del, takoj zatem pa bi lahko pričeli z gradnjo.