Slovenija 11.7.2011 20:49

Tomaž Pandur prejel državno priznanje kraljevine Španije

Ljubljana, 11. julija - Gledališki režiser in dramaturg Tomaž Pandur je danes prejel priznanje red Izabele Katoliške. Nagrado za prispevek k umetniškemu zbliževanju Španije in Slovenije in za izjemne umetniške dosežke v Španiji mu je pred jutrišnjo premiero predstave Somrak bogov v Križankah podelila španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova.

Red Izabele Katoliške je eno najvišjih državnih priznanj, ki jih Španija podeljuje domačim in tujim posameznikom, ki prispevajo k izboljšanju prijateljskih odnosov in sodelovanju države z mednarodno skupnostjo, so danes sporočili iz Španskega veleposlaništva.

Na svoji pomembni mednarodni poti je Pandur pripomogel k boljšemu poznavanju španske kulturne scene, njenih igralcev in gledaliških strokovnjakov ter odpiral nove poti sodelovanja Španije ne le s Slovenijo, temveč tudi z ostalimi državami EU. Njegova dela so nesporno požela velik uspeh pred španskim občinstvom, lahko bi zatrdili, da gre za vodilno osebo pri tkanju kulturnih vezi med Španijo in Slovenijo, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Pandur je med drugim sodeloval s španskimi gledališkimi ustanovami, kot so gledališki festival Merida, Špansko gledališče (Teatro Espanol), Gledališče Fernan Gomez/Kulturni center mesta Madrid, Španska plesna organizacija in Narodni dramski center/Gledališče Maria Guerrero.

"Gotovo mi takšno priznanje na tej točki moje kariere veliko pomeni," je Pandur povedal za Delo.si in dodal, da mu daje občutek ustvarjalne svobode ter možnost realizacije umetniških idej in vizij v tej državi. "Razumem ga ne le kot hvaležnost za naš prispevek v Španiji, ampak tudi dobrodošlico za vse naslednje projekte. Česar v tem prostoru nismo navajeni," je poudaril Pandur.

Med tujimi umetniki, ki jih je Španija odlikovala z redom Izabele Katoliške, so kolumbijski slikar Fernando Botero, špansko-ameriški klasični kitarist Pepe Romero, mehiški pisatelj Carlos Fuentes in mehiška pevka Chavella Vargas.

Izabela Katoliška je bila sicer španska kraljica, ki je združila Španijo, in "dala zeleno luč" raziskovalcu in pomorščaku Krištofu Kolumbu, da je 3. avgusta 1492 odplul proti novemu svetu, ki ga danes poznamo kot Ameriko.