Svet 13.7.2011 5:00

Ob 20-letnici Hiše umetnosti poseben poklon Hundertwasserjevemu delu

Dunaj, 13. julija - Dunajska Hiša umetnosti (Kunst Haus Wien) je 20-letnico delovanja obeležila z odprtjem nove razstave z naslovom Umetnost zelene poti (Die Kunst des grünen Weges), na kateri je predstavljena življenjska in ustvarjalna pot umetnika in arhitekta Friedensreicha Hundertwasserja. Razstava je na ogled do 6. novembra.

Hundertwasser (1928-2000) se je rodil na Dunaju. Presenečal je z nekonvencionalno arhitekturo, z avtomobilsko tablico, ki jo je oblikoval sam, in s številnimi protestnimi akcijami.

Strastno se je boril za življenje v sozvočju z naravo in imel pomemben vpliv pri nastanku okoljevarstvenega gibanja v Avstriji. Za njegovo arhitekturo so značilne pisane barve in nove oblike, kar je v širši javnosti naletelo na veliko odobravanja, med arhitekti pa na številne kritike.

Razstava Umetnost zelene poti gledalca popelje od travmatične izkušnje, ki jo je ob koncu druge svetovne vojne Hundertwasser doživel kot mladenič judovskega porekla, preko kontroverznih razstav, Hundertwasserjevega ekološkega udejstvovanja do njegove vloge pri nastanku muzeja Hiše umetnosti na Dunaju.

Dunajska hiša umetnosti je bila namreč po Hundertwasserjevih načrtih zgrajena leta 1991. V dveh nadstropjih ponuja stalno razstavo del tega umetnika, sicer pa je v njej gostovalo že 62 mednarodnih postavitev, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj, ComPRess.