Svet 14.7.2011 5:00

Gledališče Ulysess letos finančno siromašno, a vztrajno

Zagreb, 14. julija - Gledališče Ulysess, ki ga je pred desetimi leti soustanovil eden izmed svetovno najbolj znanih hrvaških igralcev, Rade Šerbedžija, bo poleti na Brionih ponudilo 25 uprizoritev štirih predstav. Šerbedžija je nedavno opozoril na nezadostno in nesorazmerno financiranje 11. sezone gledališča Ulysess s strani države in županije.

"Za naše gledališče bo letošnja 11. sezona najtežja, ker smo zaradi skromne podpore ministrstva za kulturo, 72.000 kun (9730 evrov), in 70.000 kun (9460 evrov) istrske županije obsojeni le na preživetje", je na nedavni novinarski konferenci povedal Šerbedžija, ki je tudi umetniški direktor Ulysessa. Opozoril je, da je država v primerjavi z Ulysessom nesorazmerno bolje finančno podprla številne druge poletne festivale na Hrvaškem.

Šerbedžija je dejal, da bo gledališče sicer delovalo finančno siromašno, a vztrajno, da bi lahko uresničilo projekte, ki jih je prepoznalo tudi občinstvo. "Z zadovoljstvom lahko povem, da je ravno občinstvo naš največji sponzor", je izjavo Šerbedžije povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Umetniški direktor Ulysessa je napovedal, da bodo med 16. julijem in 21. avgustom na otoku Mali Brion imeli 25 predstav v lastni produkciji, gostili pa bodo tudi beograjski Atelje 212. Sezono bo s koncertom odprl Šerbedžija, še dva koncerta pa bodo v začetku avgusta odigrali sarajevski Dubioza kolektiv.

Premierno bodo 22. julija odigrali predstavo Cabaret Brecht - Zadržan vzpon Artura Uija režiserke Lenke Udovički, sicer soproge Šerbedžije. Predstava je preplet muzikala, opere in drame, ki skozi poetiko nemega filma nadaljuje groteskni brechtovski svet iz 20. let prejšnjega stoletja v sodobnost, je pojasnila režiserka.

Ulysess bo avgusta v trdnjavi Minor, ki lahko sprejme 550 gledalcev, ponovil uspešnici Vihar in Kralj Lear Williama Shakespearea prav tako pod režijsko taktirko Lenke Udovički. Beograjsko gledališče Atelje 212 bo gostovalo s predstavo Trst Miloša Radovića v režiji Alise Stojanović.

Proračun poletne sezone gledališča Ulysess znaša približno 3,5 milijonov kun ali nekaj manj kot pol milijona evrov, je objavil Jutarnji list. Časopis poudarja, da je to minimalni znesek za ekipo 120 ljudi, med katerimi je 90 umetnikov.

Četrtino stroškov gledališče pokrije z vstopnicami, ki stanejo 20 evrov. Država in županija zagotovita štiri odstotke zneska, razliko prispevajo sponzorji. V vseh letih delovanja gledališča Šerbedžija in njegova soproga Lenka nista prejela niti kune honorarja, je poročal časopis.

Doslej najdražja predstava gledališča je bila koprodukcija Tesla Electronic Company, ki jo je leta 2006 režiral Tomaž Pandur, za najbolj priljubljeno pa velja Kralj Lear, ki ga je upodobil Šerbedžija, še piše Jutarnji list.