Slovenija 14.7.2011 6:00

Škafarjev film Oča nagrajen na festivalu mladega evropskega filma

Moskva, 14. julija - V ruskem mestu Vologda severno od Moskve se je sklenil drugi Festival mladega evropskega filma - Voices. Letos se je v tekmovalni program uvrstilo deset filmov. Ruski režiser Aleksander Sokurov je posebno priznanje podelil filmu Oča režiserja in scenarista Vlada Škafarja. Film tematizira odnos med očetom in sinom.

V tekmovalnem programu festivala lahko sodelujejo režiserji s svojim prvim in drugim celovečernim filmom. Na festivalu, ki se je sklenil v nedeljo, so posebno priznanje podelili velikemu ruskemu režiserju avantgardnih, neodvisnih in dokumentarnih filmov Aleksandru Sokurovu (1951).

Sokurov je v tekmovalnem programu festivala za posebno priznanje izbral Škafarjev film Oča (2010). Tudi eden največjih sodobnih cineastov je v slovenskem malem, filmskem biseru našel vse tisto, kar so z navdušenjem sprejeli že mnogi gledalci na različnih svetovnih festivalih, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Film Oča je svojo pot začel septembra leta 2010 na zadnjem beneškem festivalu, med drugim bo na ogled tudi na letošnjem motovunskem in sarajevskem filmskem festivalu.

Sokurova, ki je med drugim posnel hipnotični zgodovinski film Ruski zaklad (2002) v enem nerezanem kadru-sekvenci, dolgi 96 minut, so organizatorji festivala opisali kot "mojstra, učitelja in čudovito osebo".