Slovenija 14.7.2011 4:00

Začetek 49. čipkarskih dni v Železnikih

Železniki, 14. julija - S slovesnim odprtjem se bodo danes ob 19. uri pred muzejem v Železnikih začeli 49. tradicionalni čipkarski dnevi, na katerih bo tamkajšnje turistično društvo v štirih dneh predstavilo čipkarsko obrt, pa tudi tamkajšnjo železarsko tradicijo. Poskrbljeno bo tudi za celo vrsto športnih in zabavnih prireditev za stare in mlade.

Prvo znanje o izdelavi čipk je v Železnike iz Idrije prišlo konec 19. stoletja. Tradicijo te obrti, ki je pri mnogih družinah nadomestila dohodke iz železarstva, bodo v okviru festivala predstavili s pomočjo različnih razstav čipk v galeriji muzeja, lovskem domu in Pri Benediku, ter v okviru nedeljskega klekljarskega sprevoda in tekmovanja v kljekljanju.

V okviru Groharjevega leta se bodo spomnili tudi slikarja Ivana Groharja iz bližnje Spodnje Sorice. Pri Meru si bo tako moč ogledati razstavo Slovenski umetniki iz Groharjeve zbirke, pri Špendalu pa razstavo fotografij manj znanih del slikarja Ivana Groharja.

49. čipkarski dnevi bodo med drugim postregli tudi z otroškim programom, zabavo, tržnico domačih pridelkov in izdelkov ter celo vrsto športnih tekmovanj. V nedeljo, 17. julija, bodo festival ob 17. uri zaključili s podelitvijo priznanj in nagrad za klekljarska in športna tekmovanja.