Svet 15.7.2011 5:00

Zvočne knjige ob 50-letnici smrti Ernesta Hemingwaya

Berlin, 15. julija - Ameriški pisatelj in nobelovec Ernest Hemingway (1899-1961) je s svojim jasnim, skorajda novinarskim slogom zaznamoval literaturo 20. stoletja. Ob 50-letnici Hemingwayeve smrti je pri založbi Berliner Audio Verlag izšlo osem zgoščenk njegovih izbranih del "Best of Ernest Hemingway" v interpretaciji nemških igralcev.

Posnetki so nastali med letoma 1948 in 1977 na zahodno-nemškem radiu WDR v izvedbi odličnih igralcev, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Posnetki dokazujejo, da Hemingwayeve jasne in jedrnate zgodbe še danes pritegnejo pozornost ter da so njegovi junaki v resnici zelo občutljivi.

Zgoščenka predstavlja Kurta Ebbinghausa, ki bere zgodbo Starec in morje, Peter Lieck, Siegfried Wischnewski in Rosemarie Fendel interpretirajo Sneg na Kilimandžaru, Heinz Reincke pa je Harry Morgan iz romana Imeti ali ne. Na zgoščenkah je med drugimi deli mogoče prisluhniti tudi romanu Komu zvoni.

Hemingway, ki je prejel tako Nobelovo kot Pulitzerjevo nagrado, je zaslovel tudi s številnimi mislimi o literaturi in pisanju. "Vsem dobrim knjigam je skupna ena stvar - vse so resničnejše, kot če bi se v resnici zgodile," je zapisal.

Hemingway je v svojih delih poudarjal upiranje smrti in samopotrjevanje v kljubovanju nasilju in nevarnosti. Dolgo časa se je boril z manično depresijo, 2. julija leta 1961 se je odločil, da svoje življenje konča.