Slovenija 14.7.2011 13:19

V Mestni hiši razstavljena Filipčičeva Marija Antoinetta

Ljubljana, 14. julija - V atriju Mestne hiše bo od danes pa vse do 28. avgusta na ogled gledališki objekt Marija Antoinetta po zamisli arhitekta in gledališkega ustvarjalca Mateja Filipčiča, ki je lanskega novembra lik francoske kraljice umestil tudi v gledališko predstavo.

"Življenje Marije Antoinette je potekalo kot napeta gledališka predstava. Razstava, na kateri ta najbolj znana francoska kraljica v obliki gledališkega objekta za trenutek zastane v času in prostoru, skuša s predstavitvijo emotivnih elementov iz njenega življenja ujeti bežeči spomin na njeno usodo. V bistvu pa govori o potovanju, tako Marije Antoinette, ki na prizorišču umanjka in jo nadomesti obiskovalec, kot tudi spomina," je zapisala Eva Kraševec, ki je bila tudi dramaturginja pri Filipčičevi predstavi. V njej je Marijo Antoinetto upodobil Marko Mandič.

Gledališki objekt spremljata še dva dogodka. V četrtek, 21. julija, bo ob 19. uri pred Mestno hišo potekal Zagovor Marije Antoinette, teden dni kasneje, 25. avgusta, pa bo prav tako ob 19. uri na vrsti okrogla miza na temo Marija Antoinetta - refleksija.

Življenje francoske kraljice Marije Antoniette (1755 - 1793) je zaznamoval preplet zgodovinskih dogodkov. Njena zgodba je presek zgodb evropske zgodovine, francoske revolucije in usode ženske, ki si je želela živeti življenje odmaknjeno od kraljevskih ceremonialov in dvorne etike, kar je povzročilo številna obrekovanja. Soočenje z njeno podobo z 200-letno časovno distanco pa odpira tudi aktualna vprašanja za današnjo družbo, so zapisali v zavodu Osum, ki ga vodi Filipčič.