Slovenija 14.7.2011 15:57

Med mladimi violisti na Bledu slavila Poljakinja Marta Potulska

Bled, 14. julija - V okviru Festivala Bled so v sredo z nastopom finalistov letošnjega mednarodnega tekmovanja, ki se po lanski prekinitvi vrača na prizorišče festivala, uspešno zaključili mednarodno tekmovanje violistov. Prvo nagrado je prejela Poljakinja Marta Potulska, tretjo pa Nemec Tobias Reifland, so sporočili organizatorji.

Na ponedeljkovem predtekmovanju so nastopili mladi glasbeniki iz Slovenije, Poljske, Nemčije, Rusije in Južne Koreje, na sredinem celovečernem koncertu pa so obiskovalci lahko prisluhnili najboljšim violistom po izboru strokovne žirije. Mladi violisti so interpretirali dela Bacha, Brucha, Hoffmeistra, Brahmsa, Stamitza in Pugnanija.

Strokovna žirija, ki jo je vodil Švicar Matthias Maurer, v njej pa so sodelovali Nenad Merle iz Hrvaške, Jernej Brence iz Slovenije, Vasilij Meljnikov iz Belorusije in Barbara Gorzynska iz Poljske, je podelila prvo in tretjo nagrado, druge nagrade pa tokrat niso podelili.

Med finaliste so se uvrstili še Neža Papler iz Slovenije, Anastasia Sofina iz Rusije, Maria Magdalena Strojniak iz Poljske in Yoon Ha-Yoon iz Južne Koreje.

Udeležba na letošnjem mednarodnem tekmovanju violistov je bila po mnenju organizatorjev zaradi enoletne prekinitve manjša, vendar to ni vplivalo na kakovost tekmovanja. Organizatorji v prihodnje ponovno pričakujejo povečano zanimanje za tekmovanje.

V okviru Festivala Bled je sicer 6. julija že potekalo mednarodno tekmovanje violinistov, na katerem strokovna komisija prve nagrade ni podelila, podelila pa je dve drugi in eno tretjo. Drugi nagradi sta prejeli Christina Krekhovetska iz Ukrajine in Maisa Nakazato iz Japonske, tretjo pa Paulina Magdalena Tarnawska iz Poljske.