Svet 16.7.2011 5:00

V Pulju zlata arena za Jamesa Ivoryja

Zagreb, 16. julija - Na filmskem festivalu v Pulju bodo z zlato areno za življenjsko delo danes nagradili znanega ameriškega režiserja Jamesa Ivoryja (1928), ki mu je posvečena tudi retrospektiva. Letošnji 58. filmski festival se je 9. julija sicer začel z mednarodnim, danes pa se nadaljuje z nacionalnim programom.

Ivory je minuli teden na festivalu predstavil svoj predzadnji film Bela grofica (2005), v katerem igrajo Ralph Fiennes, Natasha Richardson in Vanessa Redgrave.

V nedeljo se bo Ivory po projekciji filma Bostončanke (1984) pogovarjal z občinstvom. Dogodek bo sklenil pregledno retrospektivo njegovih filmov iz indijskega, britanskega in ameriškega obdobja.

Ivory je v filmskem svetu dejaven skoraj šest desetletij. Njegova filma Soba z razgledom (1985) in Howardov kot (1992) sta prejela šest oskarjev. Tudi sam je bil trikrat nominiran za nagrado ameriške filmske akademije, za film Maurice (1987) pa je bil nagrajen z beneškim srebrnim levov za najboljšo režijo.

V osrednjem programu letošnjega puljskega festivala, ki so ga organizatorji naslovili Film pod zvezdami, bo do 22. julija na ogled deset celovečercev novejše hrvaške filmske produkcije.

Poleg nacionalnega programa bo v konkurenci za festivalske nagrade še devet filmov manjšinske hrvaške koprodukcije, kamor sodita tudi Piran-Pirano v režiji Gorana Vojnovića in Lahko noč, gospodična Metoda Pevca.

V mednarodni program je uvrščen Circus Fantasticus Janeza Burgerja, medtem ko bo četrti slovenski celovečerec na letošnjem puljskem festivalu, Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja, v programu za otroke.

Festival se bo sklenil 22. julija.