Slovenija 21.7.2011 6:00

Glasbeno poletje v Bohinju letos v znamenju vokalne glasbe

Bohinj, 21. julija - Z uvodnim koncertom vokalne glasbe se bo drevi ob 20.30 v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici začelo že 16. glasbeno poletno v Bohinju. Vsak četrtek do 18. avgusta bodo koncertirali vrhunski umetniki, zlasti vokalisti, spomnili pa se bodo tudi 200. obletnice rojstva Franza Lizsta.

Čeprav ponavadi v programski zasnovi glasbenega festivala v Bohinju ni neke rdeče niti, je letošnji festival obarvan pretežno z vokalnimi koncerti, saj bodo kar na treh od petih koncertov gostili priznane pevke in pevca, v sporočilu za javnost pojasnjuje umetniški vodja festivala Roman Leskovic.

Tako bo na drevišnjem uvodnem koncertu mezzosopranistka Barbara Jernejčič, ki jo bo na kitari spremljal Žarko Ignjatović, predstavila barvite in sentimentalne španske ljudske pesmi. Četrtega avgusta bo v Cerkvi svetega Martina v Srednji vasi v Bohinju večer oratorijskih in posvetnih arij ter samospeva ob spremljavi pianistke Andreje Kosmač pričaral tenorist Matjaž Robavs. Festival se bo s pevskim recitalom tudi zaključil, in sicer bosta 18. avgusta nastopili grški pevki ob spremljavi solo harfistke.

Ker letos ves glasbeni svet praznuje 200 let rojstva znamenitega madžarskega skladatelja in pianista Franza Liszta, se bo tudi Bohinjski festival pridruži praznovanju. Tako bo na drugem koncertu v mesecu juliju znani pianist Petar Milić zaigral delček opusa madžarskega klavirskega virtuoza. Prav tako pa bo na festivalu, in sicer 11. avgusta, nastopil tudi beograjski violinist Jovan Kolundžija ob spremljavi kitarista Mladena Bucića.

Glasbeno poletje je eden najpomembnejših dogodkov v Bohinju, ki bogati turistično ponudbo kraja in Bohinj postavlja ob bok ostalim organizatorjem velikih in pomembnih kulturnih festivalov, ki so lahko tudi ključen dejavnik pri odločitvi za obisk destinacije.

Z letošnjim letom je zato organizacijo festivala prevzel Turizem Bohinj. "Trdno smo prepričani, da so vrhunski koncerti, katerim lahko prisluhnemo v času festivala, ogledalo izjemne naravne in kulturne dediščine Bohinja," je poudaril direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.