Slovenija 17.7.2011 5:30

Kraljevi stoli rex v dunajski Muzejski četrti

Dunaj, 17. julija - Slovensko veleposlaništvo na Dunaju je ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije podarilo garnituro stolov znamke rex dunajski Muzejski četrti (Museumsquartier). Muzejska četrt, ki praznuje deset let, bo stole, ki jih je leta 1952 zasnoval oblikovalec Niko Kralj, hranila v umetniškem studiu izdelkov mednarodnih umetnikov "Artists in Residence".

Stol rex sodi med klasike slovenskega industrijskega oblikovanja. Leta 1952 ga je oblikoval arhitekt in oblikovalec Niko Kralj. Njegov koncept - minimalističen dizajn, funkcionalnost in enostavna uporaba - je požel velik uspeh v svetovnem merilu, saj je bil stol med drugim vključen v zbirko newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MOMA), so sporočili iz ljubljanske izpostave Agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Vodja Muzejske četrti Daniela Enzi je na četrtkovi predaji stolov dejala, da se slovenski naslanjači zelo podajo k njihovim moderno oblikovalnim ležalnikom, imenovanim "enzi". Ti vsako leto dobijo drugo barvno podobo, letos so na ogled v karibskem vzdušju s šestimi različnimi barvami, nad njimi pa se dvigajo palme.