Svet 16.7.2011 13:59

Začetek 18. festivala evropskega filma na Paliću

Subotica, 16. julija - S filmom Dobrodošli v Nemčiji Yasemin Samdereli se bo na Paliću zvečer začel Festival evropskega filma. Na slovesnosti bodo srbskemu režiserju Srđanu Karanoviću podelili nagrado "Aleksandar Lifka" za prispevek k evropski kinematografiji. Prejel jo bo tudi hrvaški režiser Lordan Zafranović. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 22. julija.

Na letošnjem festivalu bo na ogled več kot 80 filmov iz 30 držav.

V fokusu letošnjega festivala je novi poljski film, program pa sestavljajo tudi utečeni programski sklopi, kot sta novi madžarski film in cikel angažiranih dokumentarcev na ekološke teme.

Za glavno nagrado zlati stolp in vrsto drugih se bo potegovalo 14 naslovov, o zmagovalcih bo odločala mednarodna žirija, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na prizoriščih ob jezeru Palić in v Subotici bo poleg filmskega potekal tudi bogat spremljevalni program, ki bo med drugim obsegal vrsto nastopov alternativnih glasbenikov.

Letošnji festival mineva v luči 100-letnice srbskega igranega filma in 100-letnice prvega kina v Subotici, ki ga je odprl prav cineast Aleksandar Lifka.