Svet 19.7.2011 5:00

Karanović: Za dober film ni recepta

Subotica, 19. julija - Recepta za dober film ni, to je stvar notranje kemije, je na festivalu evropskega filma na Paliću dejal režiser Srđan Karanović, letošnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za prispevek k evropski kinematografiji. "Vse svoje filme bi danes posnel drugače. Mislim, da je to naraven občutek," je dejal na nedeljski novinarski konferenci.

"Vem, da tega ni mogoče spremeniti. Svojim filmom želim, da počivajo v miru v Jugoslovanski kinoteki ali na boljših kopijah, kot so sedaj," je dodal.

Avtor izjemnih filmov, kot so Petrijin venec, Nekaj vmes in Besa, je povedal, kako se je neko noč prebudil s sijajno zamislijo za nov prizor v nadaljevanki "Grlom u jagode", s katero je žel veliko popularnost več kot tri desetletja.

Na vprašanje, kdaj je mogoče pričakovati njegov novi film, pa je odgovoril: "Najbolje je, da ne čakate." In dodal: "Rad gledam filme in to mi je dovolj. Ne želim se poditi za denarjem in se razburjati."

S filmom se je okužil še kot otrok, in sicer v kinoteki. Svojo kariero je začel s snemanjem ljubiteljskih filmov v Domu pionirjev in že pri 15 letih sodeloval na Zveznem festivalu amaterskega filma v Sarajevu. Profesionalno pa se mu je zapisal na priznani akademiji v Pragi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Zatem je bilo mnogo festivalov in nagrad, vse do razpada Jugoslavije. To je nenaravna točka in prelom v mojem življenju in karieri," je dejal Karanović. Ocenil je še, da v Srbiji trenutno vlada inflacija filmov in televizijskih serij, ki niso na profesionalni ravni.