Slovenija 22.7.2011 12:22

V avstrijskem Bad Ischlu se začenja drugi del projekta Jumum

Celje/Salzburg, 22. julija - S koncertom celjske zasedbe Gamma se danes v avstrijskem mestu Bad Ischl začenja drugi del triletnega evropskega projekta Jumum (Youth, music, museum), v katerem na temo operete sodelujejo štiri evropske države - Avstrija, Nemčija, Poljska in Slovenija. Vsebinski del projekta je v rokah Muzeja novejše zgodovine Celje in Hiše kulture Celje.

Nosilec projekta je solnograško mesto Bad Ischl, nekdanja cesarska poletna prestolnica ter eno osrednjih operetnih središč Evrope, kjer je večino svojega življenja preživel tudi skladatelj Franz Lehar.

Muzej novejše zgodovine Celje in celjska hiša kulture bosta 30. julija ob 10. uri v tem mestu odprla eno največjih razstav na temo operete v evropski zgodovini. Takrat bo tudi premiera štirih novih operet. Slovensko je na libreto Anje Ivakić po Borgesovi predlogi napisal mlad celjski komponist Leon Firšt, so sporočili iz omenjenega muzeja.

Opereta je glasbena oblika, ki se je razvila v drugi polovici 19. stoletja in se je ohranjala le preko del, ki so nastala večinoma pred drugo svetovno vojno. Projekt Jumum pa jo, zlasti s poudarkom na mladi ustvarjalnosti, skuša reformirati v sodobno, mlademu občinstvu privlačno obliko. Jumum obsega dva dela - prvi je pregledna razstava o razvoju operete in z vsebinami, ki skušajo nakazati možno prihodnost te oblike, drugi del pa je produkcija štirih novih kratkih operet.

Komponisti partnerskih držav, Oliver Ostermann (Avstrija), Jeremias Meinhardt (Nemčija), Dariusz Przybylski (Poljska) in Leon Firšt (Slovenija), so po lanskem poletnem seminarju s skladateljem Kurtom Schwersikom (Avstrija) pripravili štiri novitete, ki bodo s krstno izvedbo v Lehar Theatru v Bad Ischlu predstavili nova videnja te glasbene oblike, navajajo v Hiši kulture Celje.

Razstavni del prav tako obsega dva dela - prvi je naslovljen Opereta! Pridi v mali paviljon in predstavlja zgodovino ter družbene okvire oblike, drugi pa Obrazi operete, kjer so predstavljene štiri velike osebnosti, povezane s to obliko - skladatelj Lehar, nemška plesalka in koreografinja Helga Hemala Fischer, poljski tenorist Jan Kiepura in slovenski skladatelj Marjan Kozina, ki je napisal prvo radiofonsko opereto v zgodovini slovenske glasbe z naslovom Majda.

Razstava bo na Solnograškem na ogled do konca oktobra, ko se bodo zvrstile tudi številne delavnice za mlade in glasbene pedagoge, potem pa se seli v nemško partnersko mesto Eggenfelden. Projekt se bo z odprtjem razstave in izvedbo operet sklenil spomladi prihodnje leto v Celju. Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa Kultura 2007-2013.