Slovenija 20.7.2011 12:33

Prešernovo gledališče v novo sezono s prenovljeno dvorano

Kranj, 20. julija - V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) se je pred dnevi zaključila obnova dvorane, ki jo je tehnična ekipa izvedla z zgolj 20.000 evri. Novi stoli bodo nudili nekaj več prostora za gledalce, kranjski župan Mohor Bogataj pa je izrazil pripravljenost za pomoč pri nadaljnji obnovi gledališča, so sporočili s PGK.

Obnova dvorane gledališča se je pod vodstvom vodje tehnike v PGK Draga Cerkovnika začela v začetku junija in je potekala do sredine julija. Skoraj v celoti jo je izvedla tehnična ekipa samega gledališča in sicer po pojasnilih PGK "z izjemno skromnimi sredstvi" v višini okrog 20.000 evrov.

Obnovljeni so bili opaži, zamenjane stenske obloge, prebarvani zidovi, zamenjana tla, električna napeljava in stoli za gledalce. Prav tako so bile istočasno obnovljene odrske deske, ki so bile zbrušene in na novo pobarvane. Delo si je ogledal tudi župan Bogataj in izrazil pripravljenost za pomoč pri nadaljnji obnovi gledališča - vrvišča, avle in foyerja, so še zapisali v PGK.

Jeseni bo gledalce torej pričakalo gledališče v novi podobi, novi stoli pa bodo nudili nekaj več prostora in tako tudi udobnejše spremljanje predstav. Preostala zaključna dela bodo opravljena konec avgusta, dvorana pa bo prve obiskovalce sprejela 17. septembra ob prvi premieri nove gledališke sezone z naslovom Proti severnemu vetru Daniela Glattauerja.

PGK bo v novo sezono vstopil tudi pod novim vodstvom - kranjski mestni svet je namreč na seji 22. junija po zaključenem razpisu za direktorico ustanove za obdobje petih let imenoval Mirjam Drnovšček. Slednja je bila do takrat v.d. direktorja, potem ko je upravno sodišče odpravilo sklep kranjskih mestnih svetnikov o imenovanju režiserke Ivane Djilas na to mesto.