Na hitro prelistano 23.7.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. julija - Pri založbi Učila so izdali avtobiografijo člana skupine Rolling Stones Keitha Richardsa Življenje, pri Študentski založbi pa je v zbirki Koda izšla monografija Mircea Eliadeja Joga. Pri Didakti so izdali kriminalko Daniela Pennaca Morilska vila, otroško knjižno bero pa so obogatili s slikanico Zvezdane Majhen Brez zmede do abecede.

ŽIVLJENJE KEITHA RICHARDSA - AVTOBIOGRAFIJA KITARISTA LEGENDARNE SKUPINE ROLLING STONES

Keith Richards (1943), kitarist, pevec, pisec besedil in eden ustanovnih članov legendarne britanske rock skupine Rolling Stones, je z zasedbo ustvaril pesmi, ki so obkrožile in obnorele ves svet. Štiri desetletja je živel pravo rockersko življenje ter izrabljal neverjetne priložnosti, ki so se mu ponujale. Bil je znan po tem, da je vedno povedal, kar si je mislil. V avtobiografiji Življenje v celoti podaja svojo zgodbo v vrtincu slave, ki je je bil deležen kot član zasedbe, ki jo je ustanovil skupaj z Mickom Jaggerjem. Glasbenikovo življenje je bilo med drugim polno zloglasnih aretacij in sojenj, zaradi katerih je kmalu dobil oznako večnega upornika. V otepanju slave je zapadel tudi v odvisnost od drog. V knjigi bralca z izjemno iskrenostjo popelje skozi prvinsko življenjsko zgodbo, in sicer na neobremenjen in neustrašen način, brez dlake na jeziku. Glasbenikovo avtobiografijo je poslovenil Andrej Hiti Ožinger.

JOGA - MONOGRAFIJA IZPOD PERESA ROMUNSKEGA RELIGIOLOGA MIRCEA ELIADEJA

Monumentalno delo romunskega religiologa, filozofa in zgodovinarja Mircea Eliadeja (1907-1986) osvetljuje izhodišče sodobnega evropsko-ameriškega razumevanja kompleksnega sistema joge. Knjiga je v angleščini izšla leta 1958, v času dozdevnega raztapljanja zahodnega kolonializma in orientalizma, kar je avtorju omogočilo nepristranski vstop v indijsko misel. Monografija ne podaja le popisa zgodovine določene religije, temveč zajema teorije in prakse religioznih življenjskih izkušenj. Knjigo poznavalci štejejo za temeljno delo o holističnem sistemu - jogi. Eliade je bil v prejšnjem stoletju tvorec pomembnih pojmov in paradigem religiologije, ki so referenčne še danes. Vplivna je predvsem njegova razdvojitev človekove realnosti na sakralno in profano ter vpeljava ideje večnega vračanja, ki pomaga pri razumevanju funkcije ter statusa mitov in ritualov. Je tudi avtor več literarnih del. V slovenščino je prevedenih več knjig Kozmos in zgodovina: Mit o večnem vračanju, Zgodovina religioznih verovanj in idej ter Romuni: Kratka zgodovina (1998). Monografijo Joga je v slovenščino prevedla Jedrt Maležič, spremno besedo pa je napisala Tina Košir.

MORILSKA VILA - NOVA KRIMINALKA S PARIŠKIH ULIC

Morilska vila je drugi del Malaussenove sage, serije priljubljenih kriminalk izpod peresa francoskega pisatelja Daniela Pennaca (1944). Tokrat se zaplet zgodbe začne, ko Julie, nepopustljiva raziskovalna novinarka in usodna ljubezen Benjamina Malaussena, neha dvigovati telefone. Nazadnje je bila na sledi kriminalni združbi, ki je v pariški četrti Belleville prodajala drogo osamljenim starčkom. Nekaj takšnih zadrogirancev je tudi že rešila in zdaj živijo pri Malaussenovih. Najnovejši primer bi znal biti povezan z Bellevillskim klavcem, ki je na morilskem pohodu po pariških ulicah ali z umorom nasilnega policista, inšpektorja Vaninija. Roman se lahko bere kot napeta kriminalka, igrivo pisanje o zgodah in nezgodah preštevilne francoske družine ali celo kot ljubezenska zgodba, so zapisali pri založbi. Tudi drugi del sage je, tako kot že prvi - Primer grešnega kozla, prevedla Irena Ostrouška.

BREZ ZMEDE DO ABECEDE - SLIKANICA KOT POMOČ PRI UČENJU ABECEDE

Brez zmede do abecede je prisrčna slikanica, s pomočjo katere se lahko otroci naučijo abecede. V vsaki od 25 hudomušnih pesmic je barvno izpostavljena določena črka abecede. Črke pa se ne pojavljajo zgolj na začetku besed, pač pa jih mladi bralec lahko najde vsepovsod, saj je posamezna črka uporabljena na različnih mestih v besedi. Poleg zabavnih pesmic slikanico avtorice Zvezdane Majhen odlikujejo duhovite ilustracije Marjana Mančka.