Svet 21.7.2011 13:39

Kusturica napovedal snemanje filma o Dostojevskem v Rusiji

Moskva, 21. julija - Slavni srbski režiser Emir Kusturica je v intervjuju za ruski dnevnik Izvestija napovedal, da bo kmalu zaključil pisanje romana Dragi moj Fjodor. Nato pa bo po knjižni predlogi posnel film o slavnem ruskem pisatelju Fjodorju Dostojevskem, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Sem eden tistih Evropejcev, ki ljubijo Rusijo. Kmalu bom zaključil roman o Dostojevskem, nato pa bom po njem posnel film. To bom storil pri vas. Nisem želel začeti projektov v Rusiji, dokler nisem bil prepričan v uspeh. Delati z Rusi in za Ruse in ne uspeti, to je zame povsem nespodobno," je dejal Kusturica. Pogovor z režiserjem, ki ga je časnik označil za "enfant terribla svetovne kinematografije", je potekal v okviru minulega festivala Glasba in kino v Rigi, kjer je bil Kusturica častni predsednik.

Režiser je ocenil, da je ena od težav pri prenosu dela Dostojevskega na filmsko platno ali ekran v tem, da so njegovi junaki živeli v popolnoma drugačnih pogojih od tistih, v katerih živi današnje občinstvo. "Kako obrazložiti dilemo Raskolnikova 'ubiti - ne ubiti', če televizija ves dan prikazuje trupla, katerim nihče ne daje pozornosti," se je vprašal Kusturica.

Poudaril je, da sta si "ruska in srbska kultura povsem kompatibilni" ter da podpira od Hollywooda neodvisne filme. "Kar se tiče filmskih festivalov, je moja teza ta - podpreti vsak poskus, zahvaljujoč kateremu v svetu obstaja neodvisni antihollywoodski film". Poudaril je še, da verjame, da je boj proti Hollywoodu smiseln, ne gleda na to, kakšen bi bil njegov rezultat, ter da njegov cilj "ni uničenje Hollywooda, temveč njegova sprememba".

"Ne smete odnehati. Ne smete jim dovoliti, da poenostavijo življenje in kinematografijo do stanja hamburgerja. Obstajata dva različna Hollywooda. Tisti iz 40. in 50. let, ki je bil središče svetovnega idealizma, in današnji, ki samo vleče korist iz vsega, kar mu pade pod roko. To je nehuman koncept. Borimo se za ta prvi Hollywood, proti današnjemu," je dejal Kusturica.

Poudaril je še, da verjame v tekmovalnost, vendar ne v novo hladno vojno, ter da je potrebno vzpostaviti novo ureditev, drugačno od kapitalizma in komunizma. V odgovoru na vprašanje, ali je vznemirjen zaradi dejstva, da Srbija formalno pristopa k zahodnemu svetu, pa je dejal, da "absolutno ni proti Evropi", temveč proti temu, da bi bila Srbija ukleščena med Vzhod in Zahod.

V intervjuju je Kusturica napovedal snemanje dveh filmov, komedije "Šuma obešenih lisica" (Gozd obešenih lisic) in "Divlje ruže, nežne ruže" (Divje rože, nežne rože), zgodbe o vodji mehiške revolucije Panchu Villi, ki ga bo odigral Benicio del Toro.