Svet 22.7.2011 4:00

V Sarajevu začetek 17. filmskega festivala

Sarajevo, 22. julija - S projekcijo filma "Le Havre" finskega režiserja Akija Kaurismakija v Narodnem gledališču se bo drevi v Sarajevu pričel 17. filmski festival. V tekmovalnem programu celovečercev se za nagrado srce Sarajeva letos poteguje deset filmov, med njimi režijski prvenec Nejca Gazvode Izlet. Festival se bo sklenil 30. julija.

Slovenski film bo sicer na letošnji izdaji festivala močno zastopan. V tekmovalni program kratkega filma sta se uvrstila dva slovenska filma, ki bosta v Sarajevu prikazana premierno. To sta Stvari, ki jih nisva nikoli naredila režiserja Martina Turka in Toplo za ta letni čas režiserja Blaža Kutina.

V tekmovalnem programu dokumentarcev bo Slovenija zastopana s filmom režiserke Maje Weiss Kam je izginil delavski razred, v TEEN Areni, ki je posvečena mladinskemu filmu, pa z uspešnico Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja. Film bo v Sarajevu doživel mednarodno premiero.

Lanskoletna produkcija Oča Vlada Škafarja bo prikazana v programu V fokusu, Škafar pa sodeluje tudi v razvojnem programu Cinelink s projektom Mati.

Častni gost festivala bo nemški režiser Wim Wenders, ki bo sarajevskemu občinstvu predstavil svoj zadnji film Pina. Celovečerni dokumentarec o legendarni koreografinji Pini Bausch, ki je posnet v 3D tehniki, je svetovno premiero doživel na 61. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu.

Organizatorji napovedujejo tudi svetovno premiero filma "Orkestar" (Orkester), ki pripoveduje o 25-letni karieri Saše Lošića in skupine Plavi orkestar. Režijo podpisuje bosanski režiser Pjer Žalica, ki je tudi avtor scenarija, film pa bo prikazan v programu Open Air.

Prva izdaja sarajevskega filmskega festivala je potekala leta 1995, še pred koncem štiriletnega obleganja mesta. Festival sicer slovi po sproščenem vzdušju, h kateremu prispevajo tako filmski umetniki kot številni zvesti gledalci.