Slovenija 25.7.2011 6:00

V Novem mestu se bo začel festival Fotopub

Novo mesto, 25. julija - V Novem mestu se bo drevi ob 19. uri z odprtjem razstave Zavetišče nemškega fotografa Henka Wildshuta v galeriji Simulaker začel 11. festival dokumentarne fotografije Fotopub. Prireditelji festivala, ki se bo končal v soboto, ob nizu mednarodno zvenečih fotografskih imen pričakujejo 60 domačih in tujih udeležencev.

Kot so sporočili prireditelji Fotopuba iz novomeškega zavoda LokalPatriot, so za njegove udeležence pripravili sedem fotografskih razstav, večerna predavanja, multivizijske predstavitve gostujočih mentorjev in fotografov, četrtkovo nagrado za najboljšo foto zgodbo ter javno tribuno o zasebnosti v svetu fotonovinarstva.

Tema festivala Zasebno oko je povezana s trenutno smernico v dokumentarni fotografiji, ki nakazuje, da se fotografi vedno bolj poglabljajo v osebne zgodbe in pri tem opuščajo tradicionalno širši pogled. V duhu omenjene teme bodo ustvarjali tudi udeleženci posameznih delavnic, ki bodo potekale pod mentorstvom priznanih tujih fotografskih mojstrov, so še zapisali pri LokalPatriotu.

Kot je direktor LokalPatriota Andrej Krštinc povedal za STA, bodo letos okrepili Fotopubovo festivalsko vzdušje. V njegovem okviru bodo pripravili še fotografsko knjigarno, fotografski sejem in filmska predvajanja, v atriju kluba LokalPatriot pa bodo vse festivalske večere poskrbeli za živahno dogajanje.

Letošnje novosti so usmerjene v festivalski del Fotopuba in njegovo raznovrstnost, med drugim pa bodo na njem predstavili različne možnosti fotografskega izobraževanja, načine sodelovanja z galerijami in fotografskimi festivali, je dodal.

Med glavnimi mentorji Fotobuba bodo priznana ameriška fotografinja Brenda Ann Kenneally, kanadski fotograf Ed Ou, norveški fotograf Espen Rassmussen, domačin Uroš Abram in Britanca Rebecca Harley ter Mike Lusmore. Umetniški vodja Fotopuba je nizozemski fotograf Chris de Bode.