Slovenija 25.7.2011 4:00

Ljutomer spet središče fantastičnega filma in vina

Ljutomer, 25. julija - Ljutomer bo od danes do 30. julija gostil sedmi festival fantastičnega filma in vina, poimenovan po pionirju slovenskega filma Karolu Grossmannu. Poleg projekcij fantastičnih in grozljivih filmov ter degustacij slovenskega vina bo ponudil pogovore s filmskimi ustvarjalci, med katerimi bo letos večkratni nominiranec za oskarja Menahem Golan.

Grossmannov festival je bil lani sprejet v Evropsko federacijo fantastičnih filmov (EFFFF), zato bo film, ki bo letos v Ljutomeru izbran kot najboljši kratki film, nominiran za nagrado za najboljši evropski fantastični film leta 2011.

Poleg nagrad za kratke filme, imenovanih Slakovi hudi mački, podeljujejo še nagrade za dokumentarne glasbene filme Hrupni mački, za najboljšo stvaritev v festivalski delavnici Mala delavnica groze ter za življenjsko delo Stari hudi maček.

V šestih dneh je v Ljutomeru vse v znamenju grozljivk in fantastičnih junakov. Med drugim so organizirane nenavadne nagradne igre, kot je izbor kraljice krika ter maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev.

Na zaključni dan festivala pa se po ulicah Ljutomera tradicionalno sprehodi Parada pošasti, ki je vsako leto večja in pestrejša. Letos se bo parada sklenila še v Ples vampirjev na Glavnem trgu.

V petek, 29. julija, bo iz Ljubljane proti Ljutomeru odpeljal Fantastični vlak, poln "pošastnih" sopotnikov. Med 27. in 29. julijem pa bo v sodelovanju z Rdečim križem potekala tudi krvodajalska akcija Dnevi vampirjev.

Festival se je rodil leta 2005 ob stoletnici slovenske kinematografije v Ljutomeru, kraju, kjer so nastali prvi metri slovenskega filma, ki jih je posnel Karol Grossmann (1864-1929). Na pobudo Filmske prakse PLAN 9, Prleške razvojne agencije ter s pomočjo evropskih strukturnih skladov so tega leta priredili enega prvih mednarodnih filmskih festivalov v Sloveniji, ki je posvečen žanrski kinematografiji.