Svet 22.7.2011 6:00

V pariškem muzeju Louvre razstava del na papirju od 15. stoletja do danes

Pariz, 22. julija - V pariškem muzeju Louvre je na ogled razstava Umetnost na papirju, na kateri so predstavljena dela, nastala od 15. stoletja do danes. Na ogled je okrog 60 umetnin, ki so razporejene v pet sklopov, je zapisano na spletni strani muzeja. Razstava je odprta do 5. septembra.

Francija, Pariz. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA

Prikazana je osnovna vloga papirja kot nosilca risbe, pa tudi estetski potencial tega materiala, ki je lahko bel ali barven, prosojen ali povoščen, hrapav, recikliran, ki se ga lahko reže ali trga.

V prvem delu razstave so na ogled risbe na papirju, ki so jih ustvarili Botticelli, Degas, Robert Barry ali Lavinia Fontana ter olja na papirju, ki je bil zelo priljubljen nosilec od 18. stoletja dalje.

Drugi del postavitve je posvečen metamorfozam papirja. Na ogled so sestavljena dela Rubensa in dela iz papirja, ki sta jih Braque in Picasso ustvarila z lepljenjem.

V tretjem delu je poudarek na učinkih, ki jih je mogoče doseči z uporabo papirja. V ta del razstave so vključena tudi dela, pri katerih so umetniki uporabili tudi izrezke iz reklam, časnikov ali koščke igralnih kart.

Četrti del je namenjen prosojnim papirjem. Tu je najti dela Le Bruna, Crossa in Pierra Buraglia.

Zadnji del razstave pa je skoraj v celoti posvečen delom iz poznega 20. stoletja - tu so dela Clauda Viallata, Francoisa Rouana in Miquela Barcela ter Christiana Jaccarda, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.