Svet 23.7.2011 5:00

Newyorška MoMA septembra z retrospektivo Willema de Kooninga

New York, 23. julija - V Newyorškem muzeju moderne umetnosti (MoMA) za september napovedujejo retrospektivo Willema de Kooninga. To bo prva velika razstava, ki jo bodo v muzeju posvetili ustvarjalnemu opusu umetnika, ki velja za enega najpomembnejših in najplodovitejših ustvarjalcev 20. stoletja. Na ogled bo od 18. septembra do 9. januarja 2012.

Kot je zapisano na spletni strani muzeja, bo razstava za obiskovalce edinstvena priložnost, da se seznanijo z umetnikovim razvojem v obdobju skoraj sedmih desetletij. Na ogled bodo tako njegova zgodnja akademska dela, ta je umetnik ustvaril na Nizozemskem še preden se je leta 1926 preselil v ZDA, kot tudi abstrakcije iz poznih 80. let 20. stoletja. Razstava bo združila več kot 200 del iz javnih in zasebnih zbirk.

Po napovedih muzeja bo umetnikov opus predstavljen celovito, tako v tehničnem kot v motivnem smislu. V retrospektivo bodo vključeni slike, kipi, ribe in tiski. Videti bo mogoče umetnikova najbolj poznana dela, kot sta Rožnati angeli (1945) ali Izkopavanje (1950).

V muzeju bodo predstavljene vse umetnikove najpomembnejše serije - od figurativnih slik iz zgodnih 40. letih in črnobelih kompozicij, preko urbanih abstrakcij iz sredine 50. let in umetnikovega povratka k figuraliki v 60. letih, do velikih gestualnih abstrakcij iz naslednjega desetletja. V razstavo bo vključen tudi le redko predstavljen umetnikov gledališki zastor Labirint iz leta 1946.