Svet 25.7.2011 5:00

Wagnerjev festival se bo začel s premiero opere Tannhäuser

Bayreuth, 25. julija - V Bayreuthu na Bavarskem se bo danes s premiero opere Tannhäuser začel festival glasbe Richarda Wagnerja, eden največjih opernih festivalov na svetu, ki ga nekateri označujejo za "mater vseh sodobnih festivalov". Do 28. avgusta se bo zvrstilo 30 uprizoritev petih Wagnerjevih glasbenih dram ter za otroke prirejena tetralogija Nibelunški prstan.

Ljubitelji Wagnerja bodo Pevsko tekmovanje na Wartburgu, kot se glasi podnaslov Tannhäuserja, letos videli v novi postavitvi. Zanjo je poskrbel režiser Sebastian Baumgarten, ki bo s to veliko romantično opero debutiral na bayreuthskem Zelenem griču. Enako velja za dirigenta Thomasa Hengelbrocka. V naslovni vlogi bo pel Šved Lars Cleveman, ki je domač tako v operni kot rock glasbi.

Poleg novega Tannhäuserja bo na festivalu mogoče videti "stare" postavitve Lohengrina v inscenaciji Hansa Neuenfelsa z dirigentom Andrisom Nelsonsom, Tristana in Izolde v interpretaciji Christopha Marthalerja pod taktirko Petra Schneiderja, Parsifala v režiji Stefana Herheima in pod vodstvom Danieleja Gattija ter Mojstrov pevcev nürnberških. S to opero je pred štirimi leti kot režiserka na Zelenem griču debutirala festivalska vodja Katharina Wagner - ta festival vodi skupaj s polsestro Evo Wagner Pasquier, za dirigentskim pultom bo Sebastian Weigle.

V projektu Wagner za otroke bodo letos izvedli tetralogijo Nibelunški prstan. Mladi režiser iz Münchna Maximilian von Mayenburg in dirigent Hartmut Keil sta to monumentalno 15-urno delo zgostila v otrokom prijaznih 90 minut.

Richard Wagner je zamisel za festival prvič javno omenil po predmarčni revoluciji. Mecena za izgradnjo gledališča je našel v bavarskem kralju Ludviku II., postavili so ga v Bayreuthu. Prvič je festival potekal leta 1876, ko so uprizorili ciklus Nibelunški prstan, letos torej mineva 135 let od njegove prve izvedbe.

Vendar pa bo letos, kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, zabeležil šele svojo stoto sezono, saj je bil v prvih letih večkrat prekinjen zaradi finančnih težav, prav tako ga, v celoti kar 17 let, niso prirejali med in po obeh svetovnih vojnah.