Svet 22.7.2011 10:50

Umrl je slikar Lucian Freud

London, 22. julija - V Londonu je v sredo ponoči v 88. letu starosti umrl britanski slikar Lucian Freud. Newyorški prodajalec njegovih umetnin William Acquavella je sporočil, da je Freud po daljši bolezni umrl na svojem domu. Freud je veljal za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov, pa tudi za enega najzanimivejših likov na sodobni umetnostni sceni.

Freud, rojen leta 1922 v Berlinu, je bil vnuk psihoanalitika Sigmunda Freuda. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939.

Umetnostna kritika je Freuda pogosto označevala kot "obsedenega slikarja mesa". Njegove študije aktov so izjemno naturalistične, že skoraj na meji okusa. V obdobju, ko je v umetnosti prevladovala abstrakcija, je Freud vztrajal pri figuraliki.

Na dražbah so njegove slike dosegale milijonske zneske. Njegov portret gole ženske, speče na kavču, je bil leta 2008 prodan za 33,6 milijona dolarjev (23,1 milijona evrov), kar velja za rekordno ceno, ki jo je doseglo delo še živečega umetnika.

Lani je bila njegova slika Nasmejana ženska (Woman Smiling) iz let 1958-59 prodana za 4,7 milijona funtov (5,3 milijona evrov), Avtoportret z modrico na očesu, slednjo je dobil v pretepu s taksistom, pa je bil lani prodan za več kot 2,8 milijona funtov (3,1 milijona evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah vodje londonske galerije Tate Nicholasa Serote so Freudu energija, ki veje iz njegovih upodobitev aktov, intenzivnost tihožitij ter življenjska moč portretiranih članov družine in prijateljev zagotovile mesto v panteonu umetnosti poznega 20. stoletja.

Freud je pozornost zbujal tudi s svojim zasebnim življenjem. Po govoricah naj bi imel številne afere in več nezakonskih otrok. Pogosto se je tudi zapletal v pretepe. Kot je povedal v nekem intervjuju, se ni pretepal, ker bi imel pretepe rad, ampak so mu ljudje pogosto rekli kaj takega, na kar je lahko odgovoril samo s pestmi.