Svet 24.7.2011 5:30

V dunajski Albertini konec leta Magritte

Dunaj, 24. julija - Proti koncu letošnjega leta v dunajskem muzeju Albertina napovedujejo razstavo del belgijskega slikarja Reneja Magritta (1898-1967), enega najbolj poznanih in priljubljenih umetnikov 20. stoletja. Na njej bo predstavljenih več kot 100 del z različnih koncev sveta, ki bodo pokrila vsa obdobja umetnikovega ustvarjanja.

Razstavo so v Albertini pripravili v sodelovanju z galerijo Tate v Liverpoolu. Osredotočala se bo na doslej manj poznane aspekte Magrittovega življenja in njegove umetniške prakse, piše na spletni strani muzeja.

V središču postavitve bodo umetnikove ustvarjalne metode ter njegova vsepovsod pričujoča tema prikrivanja in razkrivanja, pa tudi njegov pristop k vsakdanjemu banalnemu in erotičnemu. Izpostavljena bo tudi povezava njegovega slikarstva z njegovo prejšnjo dejavnostjo, oblikovanjem reklam, ki je vplivala na njegovo umetnost.

Postavitev bodo dopolnjevali fotografski material, filmi in umetnikovi rokopisi, ki bodo ponudili še podrobnejši vpogled v Magrittovo življenje in delo.