Svet 25.7.2011 5:30

V madridskem Pradu čez poletje razstava krajin

Madrid, 25. julija - V madridskem muzeju Prado je čez poletje na ogled razstava, posvečena krajini. Pod naslovom Rim: Narava in ideal, krajina 1600-1650 je predstavljenih več kot 100 del. Razstava je že bila na ogled v pariškem razstavišču Grand Palais. V Madridu bo odprta do 25. septembra.

Razstava je eden najambicioznejših projektov muzeja Prado v zadnjih letih. Nastala je v tesnem sodelovanju s pariškim muzejem Louvre. V želji, da prikažejo najbolj reprezentativni izbor krajin iz obravnavanega obdobja, so dela za razstavo pridobili iz 50 različnih virov, piše na spletni strani muzeja Prado.

Krajina je do poznega 16. stoletja pri umetnostnih teoretikih veljala za manjvreden umetniški žanr. Pogosto so jo tudi obravnavali kot posebnost, omejeno na slikarje, ki so s severne Evrope prišli v Italijo. V Rimu je vzporedno živelo več različnih tradicij, na podlagi katerih so se izoblikovali najpomembnejši trendi znotraj tega žanra - arheološka krajina, naturalistična krajina in drugi.

Prototip harmonično strukturirane krajine je razvil Annibale Carracci, nato pa so ga naprej razvijali bolonjski slikarji, med njimi Domenichino in Francesco Albani. Slednji je ta žanr obogatil z literarnimi referencami, Paul Bril pa je izoblikoval še nove tipe krajin, kot sta denimo morska krajina ali žanrski prizori z ribiči. Bril in drugi antwerpenski slikarji, med njimi Jan Brueghel in Sebastian Vrancx, so antwerpensko krajino 16. stoletja modernizirali skozi stik z naravnim okoljem v Italiji.

V razvoju krajine pa je imel pomembno vlogo tudi nemški slikar Adam Elsheimer, ki je deloval v Rimu med letoma 1610 in 1620 in ki je v svoje krajine uvedel majhne figurice ter druge elemente, pa tudi literarne reference.

Na razstavi so pomembno mesto namenili delom Clauda Lorraina in Nicolasa Poussina, vodilnih predstavnikov tega žanra, ki sta imela pomembno vlogo pri novem vrednotenju krajine. Postavitev v Madridu je skoraj identična tisti v Parizu, le da je tokrat dodana serija krajin, ki jih je Filip IV. naročil za okras palače Buen Retiro v Madridu.