Svet 26.7.2011 12:00

Salzburški festival letos po izboru začasnega intendanta

piše Ksenija Brišar

Salzburg, 26. julija - V Salzburgu se bo 27. julija začel najpomembnejši avstrijski kulturni festival, ki obenem velja za eno največjih glasbenih in gledaliških prireditev na svetu. Do 30. avgusta se bo v Mozartovem mestu pod taktirko začasnega intendanta Markusa Hinterhäuserja zvrstilo 213 opernih, gledaliških in koncertnih dogodkov. Veliko jih je že razprodanih.

Jürgen Flimm je odšel, Alexander Pereira pa še ni prišel. Letošnjemu, okrog 50 milijonov evrov vrednemu festivalu je zato ton dal začasni intendant, 52-letni pianist in kulturni menedžer Markus Hinterhäuser, ki že nekaj let vodi koncertni program festivala in bo leta 2014 postal šef Dunajskih slavnostnih tednov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V opernem delu je Hinterhäuser marsikaj prevzel od svojega predhodnika. Načrti iz Flimmovega obdobja se bodo uresničili z novo produkcijo opere Žena brez sence Richarda Straussa pod taktirko Christiana Thielemanna in v režiji Christofa Loyja. Vse tri Mozartove opere na libreto Lorenza Da Ponteja in v režiji Clausa Gutha - Figarova svatba, Cosi fan tutte in Don Giovanni - bodo ponovitve, Figaro izvira celo iz ere Petra Ruzicke. Vendar pa je Hinterhäuser vtisnil svoj pečat pri zasedbah in opere poveril trem različnim orkestrom, kar bo ponudilo različna "branja" in interpretacije Mozartove glasbe.

Po zamislih tega kratkotrajnega intendanta bodo uprizorili opero Macbeth Giuseppeja Verdija v režiji Petra Steina in z dirigentom Riccardo Mutijem ter rariteto oziroma v celoti redko izvajano opero Zadeva Makropulos Leoša Janačka, ki jo je režiral Christoph Marthaler, za pultom bo Esa-Pekka Salonen. Koncertno pa bodo izvedli operi Slavec Igorja Stravinskega in Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega.

Med opernimi pevci, ki bodo nastopili na letošnjem festivalu, bodo Anna Netrebko, Simon Keenlyside, Genia Kühmeier, Erwin Schrott, Christopher Maltman, Anna Prohaska, Bo Skovhus, Angela Denoke, Gerald Finley, Franz-Josef Selig in Dorothea Röschmann.

Gledališki program, ki ga še zadnjič letos usmerja Thomas Oberender, bo poleg obvezne klasike Slehernik Huga von Hofmannsthala ponudil devet ur dolgo predstavo Faust I in II v režiji Nicolasa Stemanna, noviteti Rolanda Schimmelpfenniga in Petra Handkeja, novi postavitvi Shakespearovih del Milo za drago v režiji Thomasa Ostermeierja in Sen kresne noči v produkciji univerze Mozarteum ter pet produkcij v okviru t.i. projekta mladih režiserjev.

Med vrhunci koncertnega dela festivala bo tako kot vsako leto pet koncertov Dunajskih filharmonikov, festivalskega orkestra, ki ga bodo to poletje vodili dirigenti Pierre Boulez, Christian Thielemann, Mariss Jansons, Franz Welser-Möst in Riccardo Muti - slednjemu se bodo 28. julija poklonili za 70. rojstni dan. Na programu bodo velika poznoromantična orkestrska dela, ki so jih ustvarili Verdi, Strauss, Mahler, Liszt, Berg in Zemlinsky. Med solisti bodo Christine Schäfer, Lang Lang in Renee Fleming.

Poleg Dunajskih filharmonikov sta festival in njegov intendant angažirala vrsto drugih pomembnih orkestrov, kot so Berlinski filharmoniki s Simonom Rattlom in Čikaški simfonični orkester s svojim novim šefom Mutijem, ki bo pravzaprav osrednji dirigent letošnjega festivalskega poletja v Salzburgu. Med drugim bodo nastopili še Orkester Simon Bulivar iz Venezuele z Gustavom Dudamelom, West-Eastern Divan Orchestra z Danielom Baremboimom, Mladinski orkester Gustav Mahler s Colinom Davisom in simfonični orkester ORF s Corneliusom Meisterjem.

Koncertni niz Peti kontinent, ki ga je ustanovil Hinterhäus, bo posvečen skladateljem moderne, kot so Luigi Nono, Salvatore Sciarrino, Claude Vivier, John Cage, Karlheinz Stockhausen in Giacinto Scelsi, cikel Scene pa se bo vrtel okrog Gustava Mahlerja ter glasbe Straussa, Berga, Ullmanna, Janačka, Schuberta, Charlesa Ivesa, Hansa Rotta, Alfreda Schnittkeja, Karla Amadeusa Hartmanna in Dmitrija Šostakoviča.